Italië: ex-officieren Argentinië veroordeeld

Een Italiaanse rechtbank heeft gisteren zeven voormalige Argentijnse officieren veroordeeld wegens de moord op en verdwijning van acht Italianen tijdens de militaire dictatuur van 1976-1983. Twee generaals kregen levenslang, vijf andere officieren werden veroordeeld tot 24 jaar. Ze zijn allen bij verstek berecht.

Het proces was zorgvuldig voorbereid met medewerking van de Italiaanse regering. Zeker 400 mensen met een Italiaans paspoort zijn verdwenen of vermoord tijdens de zogeheten `smerige oorlog' van de Argentijnse militairen. Uit de dossiers zijn de acht zaken gekozen die de grootste kans op een veroordeling boden.

Ex-generaal Guillermo Suarez Mason, voormalig chef van het Eerste Legerkorps, en ex-generaal Omar Santiago Riveros kregen levenslang. Suarez Mason is de enige van de zeven voormalige officiers die terecht stonden, die in Argentinië vastzit. Hij heeft huisarrest wegens zijn rol in een clandestien adoptieplan voor kinderen van mensen die zijn vermoord tijdens het militaire bewind.

Familieleden van de slachtoffers barstten in tranen uit toen het vonnis werd voorgelezen door de president van het Tweede Hof van Assisen in Rome.

De advocaten van de Argentijnse verdachten hebben aangekondigd dat zij in hoger beroep zullen gaan. Italië kan pas om uitlevering vragen als de verdachten zijn uitgeproceerd.

Deze beperkingen doen niets af aan de historische betekenis van het vonnis, zei Estela Carlotto, moeder van een van de slachtoffers en actief binnen de groep dwaze moeders van de Plaza de Majo die opheldering eisen over de duizenden vermisten. ,,Ook als het niet tot uitlevering komt wordt Argentinië met dit vonnis één grote gevangenis voor de militairen en kunnen zij het land niet meer verlaten, zei Carlotto. Het proces in Italië onderstreept volgens haar ,,de globalisering van het recht''.