Internationaal

LONDEN

De bewegingloosheid sloeg vanmorgen toe op de Europese beurzen. Gisteren reageerden ze al terughoudend op de Amerikaanse koersstijgingen van dinsdag, en vanmorgen negeerden ze ook goeddeels de koersdalingen van Wall Street. In Londen was het de technologiesector die onder druk stond, met dalingen van 5 procent voor Sagem en Logica. De FTSE-index was 0,5 procent lager op 6.237 punten.

FRANKFURT

Duitse aandelen waren gemiddeld iets hoger, maar leden onder gebrek aan nieuws. Dresdner-topman Bernd Fahrholz zei dat de bank op zoek is naar expansie, maar dat samengaan met een andere Duitse bank niet waarschijnlijk is. De DAX-index was 0,2 procent hoger op 6.638 punten.

PARIJS

Techfondsen waren lager in Parijs, maar de pijn werd verzacht door koerswinst van Vivendi en Canal Plus, die nog steeds profiteerden van hun aangekondigde fusie. Handelaren wachtten de prijs af van smartcardfirma Gemplus, die naar de beurs gaat. Twee andere bedrijven, Benchmark Group en Ever, stelden hun voor volgende week geplande gang naar de Nouveau Marché uit. De CAC-index was 0,7 procent hoger op 5.988 punten.

TOKIO

De aandelen die de Nikkei-index bepalen van de effectenbeurs van Tokio zijn vanmorgen gemiddeld met 1,15 procent gezakt. Vooral de technologiefondsen moesten omlaag.

De beurs van Zuid-Korea steeg met 1,15 procent, Hongkong sloot O,6 procent lager. De beurs van Australië sloot onveranderd.

NEW YORK

Wall Street heeft een deel van de winst die dinsdag werd geboekt gisteren weer ingeleverd. Het Dow-Jonesgemiddelde daalde met 234 punten naar een niveau 10.665 punten. Dat komt neer op een terugval met 2,14 procent. Eergisteren won de Dow nog 3,21 procent.

Schermenbeurs Nasdaq gleed gisteren 3,2 procent weg op 2.797 punten, een verlies van 93 punten. Een dag eerder won de Nasdaq nog 10,5 procent.

Boosdoeners waren computerfabrikant Apple en Bank of America, die winstwaarschuwingen wereldkundig maakten. Apple leverde 15,8 procent in op ruim 14 dollar en Bank of Amerika 7,7 procent op 38 dollar. De winstwaarschuwing van Apple sleurde ook andere technologiefondsen met zich mee. Hewlett-Packard moest 8,6 procent terug op 32 dollar. Klappen ook voor chipfabrikant Intel, dat terechtkwam op een koers van bijna 32 dollar, dat is een verlies van 11,5 procent. Computerfabrikant Compaq leverde 17,6 procent in op ruim 20 dollar.