Huibregtsen wil terug in de sportwereld

Wouter Huibregtsen wil terugkeren in de sport. Huibregtsen, die in 1998 terugtrad als voorzitter van NOC*NSF na een affaire rond de benoeming van prins Willem-Alexander als IOC-lid, sluit niet uit dat hij in de toekomst chef de mission wordt van de Nederlandse olympische ploeg. Hij zegt dat in een interview met het magazine Sport Bestuur & Management.

De oud-voorzitter reageert op de constatering dat hij de eigenschappen en vaardigheden van een goede chef de mission lijkt te hebben: ,,Een goede chef de mission moet vooral grote affiniteit hebben met de atleten en coaches, en hij moet met de bestuurders kunnen omgaan. Verder moet hij ambitieus zijn en helemaal gericht op succes.''

,,Natuurlijk moet hij ook het vermogen hebben om keuzes te maken en knopen door te hakken. Hoewel hij geen olympisch deelnemer hoeft te zijn geweest, moet hij natuurlijk de Spelen van binnen en van buiten kennen.''

NOC*NSF moet volgend jaar de nieuwe man of vrouw voor Athene 2004 benoemen. Volgens Huibregtsen is de functie leuker dan het voorzitterschap. ,,Je werkt onder prettigere omstandigheden, er is minder bureaucratie, er zijn minder vergaderingen, je staat dichter bij de atleten en bij de sport in het algemeen. Maar de effecten die je kunt bereiken zijn natuurlijk beperkt tot topsport, terwijl mijn hart juist naar de combinatie topsport-breedtesport uitgaat.''

Volgens Huibregtsen was hij al lang van plan op te stappen na het ,,sportief bestuurlijk mismanagement'' rond de benoeming van het tweede IOC-lid in 1998, waarvoor hij zelf ook kandidaat was.

Bijna drie jaar na zijn vertrek zou Huibregtsen weer bij de sport betrokken willen zijn. ,,Alleen kan ik daarvoor op dit moment met de beste wil van de wereld geen praktische vorm bedenken.'' Hij ambieert geen bestuursfunctie meer binnen NOC*NSF.