GETEKENDE HELDEN

Met Beavis & Butthead, The Maxx en Daria heeft MTV een stevige reputatie opgebouwd op het gebied van toonaangevende animatie. De nieuwste aanwinst is de serie Spy Groove. Alles in deze serie wordt ondergeschikt gemaakt aan één doel: trendy levens persifleren.

Om dit te bereiken zijn als personages twee jonge, hippe geheim agenten uitgekozen. Goedgekleed en voorzien van een ironische wie-doet-me-wat-houding stropen ze de ene lounge-club na de andere salsa-beach-party af op zoek naar aantrekkelijke fotomodellen. Ondertussen moeten ze een of ander wereldbedreigend complot saboteren, maar dat is slechts bijzaak. Veel leuker is het om met allerlei gadgets te spelen, zoals mobiele wap-telefoons in de vorm van een horloge of camera's die verstopt zitten in de parasol van een exotische cocktail.

Ook de conversatie van agent 1 en 2 gaat nergens over, maar de indruk ontstaat dat ze weten wat er speelt. Daarom beschrijven ze hun omgeving het liefst in trefwoorden op, zoals dat ook in het werk van de schrijver Bret Easton Ellis voorkomt. Spy Groove doet met name denken aan Ellis' laatste roman Glamorama waarin hij de wereld van internationale glamour onder de loep neemt. De bedenkers van Spy Groove hebben zich laten inspireren door hetzelfde thema, al ontbreekt een huiveringwekkend plot.

Razensnel zappen we van het ene feest naar het andere, terwijl een commentaarstem alles aan elkaar praat. Nr 1 en 2 houden zich bezig met wat voor houding ze zullen aannemen (`Nee, teveel Steven Seagal. Ja, dat is helemaal Johnny Quest!') als ze een deur intrappen. De tekenstijl is al net zo tweedimensionaal als de inhoud. De diepte in het vrolijk gekleurde beeld ontbreekt volledig, waardoor elk beeld een soort lijstje van hippe dingen wordt. Spy Groove is flitsend, intelligent en nu en dan grappig, maar volledig inhoudsloos. En dat is waarschijnlijk ook de bedoeling.

Spy Groove, elke vrijdag om 21.00 op MTV. Website: www.mtv.com/mtv/tubescan/animation/spygroove (Tekst Gerard Zeegers, montage Marcel Lange)

    • Gerard Zeegers