Export naar record van 500 miljard

De export van Nederlandse producten zal dit jaar uitkomen op het recordbedrag van 500 miljard gulden. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Economische Zaken. Ten opzichte van vorig jaar, toen er voor 412 miljard gulden over de grens ging, is dat een toename met 21 procent. Vooral de gestegen koers van de Amerikaanse dollar en de goedkope euro werkten stimulerend. Als ook de uitvoer van de diensten erbij wordt opgeteld, komt het exportcijfer uit op 590 miljard. Vooral de Verenigde Staten, Oost-Europa en Azië ontvingen meer producten uit ons land. Voor de groei in de VS zorgden de sterke economische ontwikkeling in dat land en de dure dollar. Voor Oost-Europa en Azië is sprake van een inhaalvraag na de economische crises in 1998. In juni ging staatssecretaris Ybema (Economische Zaken) nog uit van een groei naar 470 miljard. Vandaag presenteert Ybema de cijfers op de eindejaarsborrel van de EVD, de dienst van het ministerie van Economische Zaken die het zakendoen met het buitenland moet bevorderen.