Eureko ook zonder overname naar beurs

Verzekeraar Achmea (onder meer Centraal Beheer, Zilveren Kruis en Staal Bankiers) zet de beursgang van zijn Europese organisatie Eureko in 2002 door, ook al slaagt het concern er niet in voor die tijd een overname te realiseren. In dat geval gaat slechts een klein deel van de aandelen Eureko naar de beurs, in elk geval die van Amsterdam en Londen.

,,De koninklijke weg is om binnen twee jaar een forse overname of fusie te realiseren. Maar als dat niet lukt, zetten we de beursgang hoe dan ook door'', stelde bestuursvoorzitter N. Hoevenaars gisteren tijdens een persbijeenkomst. Eureko is voor 70 procent in handen van Achmea, terwijl Banco Commercial Portugues (BCP) met 17 procent de een na grootste aandeelhouder is. De verschillende Europese verzekeraars willen via Eureko op deelgebieden – zoals vermogensbeheer – internationaal samenwerken en op nationaal vlak hun zelfstandigheid bewaren.

Op welke manier Eureko ook zonder overnames interessant voor beleggers kan worden gemaakt wilde Hoevenaars niet aangeven. ,,Voorlopig heb ik er alle vertrouwen in dat we in de komende twee jaar een fusie of overname kunnen bereiken.''

In de aanloop naar de beursgang moet Achmea de financiële prestaties verbeteren, aldus Hoevenaars. In 2002 moet de verzekeraar 1 miljard gulden winst boeken, terwijl het concern eerder 2003 als streefdatum had. Over de eerste zes maanden boekte het bedrijf een nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening van 409 miljoen gulden.

Hoevenaars: ,,Alle onderdelen moeten een tandje bijzetten. Het streven is een rendement van 15 procent op het risicodragend kapitaal en we zitten nu gemiddeld op 12 procent. Een aantal activiteiten moet flink verbeteren.'' Hoevenaars wil niet zeggen welke onderdelen van het bedrijf zorgenkindjes zijn. Geen van de onderdelen maakt volgens hem verlies, maar hij gaf wel aan dat de schadeverzekeringen voor het bedrijfsleven (variërend van brandverzekeringen tot aansprakelijkheidsverzekeringen voor bestuurders) binnen Centraal Beheer zich moeten verbeteren, bijvoorbeeld door samenwerking op Europese schaal.

Om de naam Achmea meer bekendheid te geven in de aanloop naar de beursgang komt de verzekeraar volgend jaar met een grote reclamecampagne. Nu al voeren enkele dochters, zoals Centraal Beheer, de naam Achmea met zich mee. ,,Maar we hebben zeker geen plannen om bijvoorbeeld de verzekeraars FBTO en Centraal Beheer alleen onder de naam Achmea te laten opereren. Niet voor niets krijgt FBTO juist niet de naam Achmea achter zich.''

Verder tracht Hoevenaars op de zogeheten backoffice – bijvoorbeeld de administratieve verwerking – schaalvoordelen te boeken. ,,FBTO maakt bijvoorbeeld gebruik van de schadeservice van Centraal Beheer.''

De onlangs aangetreden bestuursvoorzitter van Achmea denkt niet dat de verschillende verzekeraars al hun producten onder de vlag van Eureko zullen aanbieden. ,,De kans dat Centraal Beheer Achmea over tien jaar Centraal Beheer Eureko heet, acht ik bijzonder klein. Als je die eenvormigheid aanneemt, imiteer je conglomeraten. Wij willen juist onderscheidend zijn en juist dat moet aandeelhouderswaarde creëren.''