Einde meldplicht staatssteun kleinbedrijf

Regeringen van Europese lidstaten hoeven staatssteun aan kleine en middelgrote bedrijven voortaan niet meer vooraf in Brussel te melden. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, kan daardoor meer personeel vrijmaken voor onderzoek naar grote staatssteunzaken of internationale fusies. Ook komen er automatische vrijstellingen voor staatshulp bij opleidingen voor het midden- en kleinbedrijf. Deze hulp kan oplopen tot 50 procent van de kosten van docenten of lesmateriaal, afhankelijk van sector, regio of onderneming. Dat heeft de Europese Commissie woensdag besloten. Deze regeling geldt tot en met eind 2006 en is tot stand gekomen na intensief overleg met alle lidstaten. De commissie mag in deze zaak zelf een besluit nemen om bepaalde vormen van staatssteun uit te zonderen van de meldingsplicht.