De rode draad van HAL

Investeringsmaatschappij HAL heeft zijn slag geslagen. Ahrend is het vierde beursfonds waarin de investeerder uit Monaco een dominant belang heeft gekocht.

In Rotterdam werd gezwegen, in Amsterdam agressief gekocht.

In Rotterdam Hilton vergaderde gisteren, heel toevallig, investeringsmaatschappij HAL over wijziging van de statuten. Nee, helaas, president-commissaris H. Langman kon de beleggers niets vertellen over de manier waarop hun geld op dat moment werd geïnvesteerd in niet-stemgerechtigde aandelen van Ahrend, verkoper van kantoorartikelen en fabrikant van kantoormeubels.

HAL had nu eenmaal met zijn partner in zaken, beleggingsfonds Egeria, afgesproken dat de speciale beleggingsmaatschappij Stonehaven die zij hebben opgericht voor het bod op Ahrend de publiciteit verzorgt. ,,U moet dat respecteren'', zei hij, alsof Stonehaven de doorslaggevende stem bij HAL heeft, en niet andersom.

Terwijl de beleggers hun kopje koffie leegdronken en bestuursvoorzitter en grootaandeelhouder M. van der Vorm van HAL wat vragen van journalisten beantwoordde, graasde ABN Amro in opdracht van Stonehaven voor de tweede dag op rij de Amsterdamse beurs af.

Wie wil van zijn aandelen Ahrend af? Stonehaven biedt 19 euro per stuk, een premie van 55 procent op de koers van de dag voor de aankondiging van de fusieplannen van Ahrend met concurrent Samas, die nu vervlogen lijken.

's Middags bleek Stonehaven 50 procent van de niet-stemgerechtigde aandelen van Ahrend te hebben gekocht. Vanochtend was er nauwelijks nog handel in Ahrendaandelen, vooruitlopend op een aandeelhoudersvergadering, vanmiddag. Stonehaven was even uitgekocht.

Ahrend is het vierde beursfonds waarin HAL de dominante aandeelhouder wordt, na baggeraar Boskalis, installatiebedrijf GTI en chemicaliënopslag- en distributiebedrijf Vopak. HAL heeft een vermogen van ruim 4 miljard gulden, deels langlopend geïnvesteerd in moeilijk verhandelbare aandelenpakketten van beursfondsen en deels in kortlopende beleggingen op de financiële markten.

Het vermogen is gevormd door de verkoop van de activiteiten van de Holland Amerika Lijn, ruim tien jaar geleden. Sindsdien is HAL een investeerder. De beleggingen worden beheerd vanuit Rotterdam en Monaco, waar de raad van bestuur zit. De holding zelf zit op de Nederlandse Antillen.

HAL heeft ook belangen van iets meer dan 5 procent van het aandelenkapitaal in het industriële concern Stork en handelsconcern Internatio-Müller, die afgelopen zomer hun fusie zagen mislukken. Buiten de effectenbeurs heeft HAL aandelen in uiteenlopende bedrijven als Het Financieele Dagblad, de Euronext effectenbeurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs en optiekwinkelketen Pearl.

Is er samenhang tussen al deze belangen? Van der Vorm: ,,Als ik kijk naar de portefeuille dan is het, met een enkele uitzondering, zo dat die bedrijven een goede positie in de markt hebben. Het FD heeft een bijzondere positie, Vopak heeft dat, Boskalis. Dat is de rode draad.''

HAL komt er openlijk voor uit als dominante aandeelhouder bij een bedrijf in keuken te willen kijken en een positie in de toezichthoudende raad van commissarissen te ambiëren. ,,Het is belangrijk, als je je ergens aan verbindt, door goede en slechte tijden, dat je de risico's goed kunt inschatten'', vindt Van der Vorm.

Het low profile van HAL blijft onveranderd. Niet HAL, maar de bedrijven waarin HAL investeert moeten volgens Van der Vorm in de publiciteit staan.

Eén aspect van Stonehavens bod op Ahrend moet een beetje knagen. Dat HAL, die graag samenwerkt met de directie van een onderneming, nu in de rol van vijandige bieder wordt geduwd die wel ,,de zelfstandigheid en bedrijfscultuur'' van Ahrend wil waarborgen. Of heeft iemand HAL, die 22 procent van Ahrend bezat voordat de biedingsstrijd uitbrak, ingefluisterd dat interesse welkom was na het vijandige bod van Buhrmann?

President-commissaris Langman van HAL, sinds jaar en dag een geharnast tegenstander van vijandige overnames, wil over Ahrend niets zeggen. ,,Maar in zijn algemeenheid klopt uw constatering.''

    • Menno Tamminga