Boeken

Entre Nous

De culinaire recensies die Joep Habets en Menno Steketee maakten voor de rubriek Entre Nous in deze bijlage zijn nu gebundeld. Uit circa tweehonderd besprekingen van hotels, restaurants en café's selecteerden zij er honderd. ,,Niet alles hoeft perfect te zijn, maar wij vonden het in de geselecteerde zaken om een of andere reden prettig', aldus de schrijvers in het voorwoord. Naast de subjectiviteit van hun oordeel geven de auteurs nog een relativering: `Restaurants zijn net voetbalclubs. Transfers zijn aan de orde van de dag, koks trekken van het ene restaurant naar het andere'. Hun advies: ga en ondervindt het zelf.

*Entre Nous, Hotels, restaurants en cafés in Nederland en België. Joep Habets en Menno Steketee. Uitg. Contact. ISBN 9025411290. ƒ24,90

Zwam in de pan

Mycofoob zijn de meeste Nederlanders als het om het eten van zelfgeplukte wilde paddestoelen gaat. De angst voor een giftig exemplaar zit er diep in. Het boek `Zwam in de pan' is een pleidooi om die angst te overwinnen en zelf bos en veld in te trekken voor de pluk van wilde paddestoelen. De rijkdom aan wilde, eetbare paddestoelen op vaderlandse bodem is groot. Niet alleen het eekhoorntjesbrood en de cantharel, maar ook de paarse schijnridder, het judasoor en, voor de onverbeterlijke vleeseter, de biefstukzwam. Negentien soorten komen aan bod, met wetenswaardigheden, literaire citaten, plukinstructies, waarschuwingen voor het gevaar van verwisseling en veel recepten. Wie zich toch liever niet zelf aan de pluk waagt, kan ook op de markt en in de winkel terecht waar tegenwoordig een ruim aanbod aan wilde en gekweekte paddestoelen is. Niet alleen bospaden leiden naar bekering tot mycofiel.

*Zwam in de pan, Ria Loohuizen en Elisabeth Mollison Uitg. Atlas. ISBN 9045001616. ƒ39,90

Nederland

De uitgaansgids voor heel Nederland – uitgegeven in de reeks van de prestigieuze Capitool Gidsen – beweert dat hij `laat zien waar anderen over schrijven'. De stad Groningen wordt omschreven als `bruisende provinciestad', maar helaas geeft de gids geen antwoord op de vraag waar het dan bruist in genoemde stad. Ook wie iets bruisends zoekt in Amsterdam komt er bekaaid af. Wel `amusement' in de vorm van `toneel en cabaret' en `poppodia' en `winkelen' met `warenhuizen' en `boekhandels', maar de Haarlemmerdijk wordt niet als winkelstraat genoemd en de Nieuwmarkt niet als uitgaanscentrum. Dit laat echter onverlet dat Nederland een prachtig uitgevoerd boek is waarin het plezierig bladeren is.

*Nederland, Gerard Harmans, uitg. Capitool Reisgisdsen. ISBN 9041018603. ƒ49,90

Medisch handboek buitensporter

Wie buitenkomt, loopt risico's. Zeker degene die zich onder de trekkers, bergbeklimmers of outdoorsporters schaart. Bijtende honden, giftige slangen, stekende insecten en hete vuren, de buitensporter kan er voor komen te staan. Dit handboek doorbladerend, beseft de lezer welk een wonder het is dat hij na een wandeling door bos of veld nog in leven is, zoveel factoren bedreigen lijf en leden. Maar na dit boek weten we dat indien er iets in de keel zit dat er uit moet, er de Heimlich-handgreep is. En mocht een bewusteloos slachtoffer onrustig zijn, dan kan dat komen door een overvolle blaas. In dat geval moeten wij overwegen boven het schaambeen een holle naald te steken. Zo we buiten dit boek niet bij ons hebben, dan stoppen we dus zeker een holle naald bij ons.

*Medisch handboek voor de buitensporter, Peter Steele, vert. Kees van Weele. Uitg. Elmar. ISBN 9038909845. ƒ29,50

Objects to use

Decennialang stond Gijs Bakker vooral bekend als ontwerper van innovatieve sieraden. Maar pas toen hij begin jaren negentig samen met Renny Ramakers de internationaal spraakmakende collectie Droog Design startte, drong Bakker ook door als industrieel ontwerper. In de biografie Gijs Bakker / Objects to use geeft auteur Ida van Zijl een overzicht van Bakkers carrière, filosofeert zij over zijn beweegredenen en analyseert zij op basis van projectbeschrijvingen uit de periode 1961-2000 de ontwikkelingen in zijn ontwerpmethode. De teksten zijn overzichtelijk ondergebracht in vier secties die van elkaar gescheiden worden door een schat aan beeldmateriaal. Speciale aandacht wordt besteed aan sleutelontwerpen in Bakkers werk zoals de Scandinavisch ogende bestekken die hij maakte voor Van Kempen en Begeer, de met spijkerstof bekleedde Levi's Chair en het frisse, strak vormgegeven tuinmeubilair dat hij bedacht voor Ten Cate Bergmans.

*Ida van Zijl: Gijs Bakker / Objects to use. Vormgeving: Thomas Buxó. Uitgeverij 010, Rotterdam. Engels, 240 pag. geb. ISBN 9064504032. ƒ75

Quote Eetgids

Ruim zevenhonderd `culinaire hotspots', waaronder `de beste broodjes, cateraars, coffeebars, eetboten, eetcafés, frietkramen, haringkarren, ijssalons' tot en met `wijnwinkels' staan in deze gids. Volgens de inleiding hebben ruim driehonderd eters uit het bedrijfsleven de redactie gevoed met tips en kritiek. Deze gids bewijst eens te meer dat hoe uitgebreid ook een overzicht van `de beste' adresjes ook moge zijn, er altijd goede adressen onvermeld zullen blijven. Zo missen we op Thais gebied in Den Haag het uitstekende Thaise restaurant Ramakien, evenals in Amsterdam Song Kwae of Me Naam Naan. Maar verder `een lekker gidsje'.

*Quote Eetgids 2001, Uitg. Quote Media Magazines. ISBN 9080462357 ƒ17,95