België

Zolderzeiker

Nooit gehoord van Janneke de Zolderzeiker? Of van Lange Sander, Zotte Rik of Blinde Kobe? Het Antwerpse Volkskundemuseum stelt deze en andere volkse, laat negentiende-, vroeg twintigste-eeuwse bedelaars, leurders en straatmuzikanten voor aan de hand van foto's, beeldjes, schilderijen, ansichtkaarten en anekdotes. Ook de legendarische kluchtzanger Frans Lamoen, de liedjesschrijver Andreas De Weerdt en de worstelaar Gerstmans zijn opgenomen in het collectieve Antwerpse geheugen en komen aan bod, maar ook meer de anonieme types die het stadsbeeld mede bepaalden zoals huurkoetsiers, boodschappenjongens en lompenverkopers. Antwerpse volksfiguren t/m 25 mrt in het Volkskundemuseum, Gildekamersstraat 2-6, Antwerpen, di t/m zo 10-17 u. Inl 00-3232208666.

Museumnocturnes

Tot 15 november 2001 is in Vlaanderen elke donderdagavond minstens één museum tot tien uur gratis toegankelijk. Vanavond, 7 december, zijn dat het Antwerpse Museum voor Hedendaagse Kunst (Wim Delvoye, Maarten Vanden Abeele, Tony Cragg) en het Stedelijk Museum in Lokeren. Op 14 december de schatkamer van de Sint-Pieterskerk in Leuven (inclusief warme choco of Glühwein!) en op 21 december het Antwerpse Hessenhuis (geschiedenis van de Scheldestad tussen 500 en 1500) en drie exclusieve tentoonstellingen in Mechelen. Donderdagavond - Museumavond elke do avond tot 22u. minstens één museum in Vlaanderen gratis toegankelijk. Inl. www.museumsite.be/nocturnes.

Link

Het uitstekende VRT-Canvas-programma over culturele evenementen in België, Link, is vanaf morgen in een nieuw jasje te bewonderen. Met langere reportages over minder agendagebonden activiteiten en tussendoor flitsend de weekagenda. Vaste presentatrice is Fien Sabbe, met elke week een B- (bekende) of IV (interessante Vlaming) als gast. Link, elke vrijdag om 22u10 op Canvas-VRT.

En verder

De kleur in opstand - de verzameling van Carmen Thyssen-Bornemisza t/m 18 febr, Museum van Elsene, Brussel 00-3225156421; Carne Vale - carnavalsfoto's van Dominique van Huffel t/m 23 dec in Cultureel Centrum Maasmechelen; ExitCongoMuseum, Museum voor Midden-Afrika, Tervuren 00-3227695211; Kijk - 100 jaar hedendaagse kunst t/m 28 jan in het Paleis voor Schone Kunsten, Brussel 00-3225078200; Epifanie. Actuele kunst en religie t/m 7 jan in de Parkabdij te Heverlee in Leuven 00-3216406073.