Belegger WOL laat buitenkans liggen

Drie uur lang lag er vanochtend een buitenkans rond de overname van World Online. ,,We hebben met deze stock vanaf dag één dingen gehad die we niet konden verklaren.''

De aandeelhouders World Online die hun verlies bij de beursgang in maart nog wilden goedmaken door opnieuw WOL-aandelen te kopen, zijn nu te laat. Ze hadden tot vanmiddag de gelegenheid een stevig pakkket aandelen te kopen van het beschimpte internetbedrijf dat door het Italiaanse Tiscali wordt overgenomen en zo te profiteren van een overnamepremie. Maar de angst van beleggers was zo groot dat het geld gewoon bleef liggen. Tot vanmiddag 12.00 uur tenminste.

Gisteren sloot het aandeel World Online nog op 10,60 euro, terwijl het bod van Tiscali, dat vanochtend gestand werd gedaan, 13,15 euro waard was. Dat grote verschil bood waaghalzen een kans op een rendement van bijna 25 procent in één maand. Tiscali heeft zich verplicht begin volgend jaar zijn nieuwe aandelen te leveren in ruil voor die van World Online.

Eerder deze week bedroeg het rendement zelfs nog 50 procent, een ongekende premie. Speculerende handelaren worden geacht dergelijke hiaten rond een overname snel te sluiten. ,,Heel vreemd'', aldus vanmorgen vroeg J. van Keimpema van Van der Wielen, het bedrijf dat op de beurs in World Online handelt. ,,Aan de andere kant hebben we met deze stock vanaf dag één dingen gehad die we niet konden verklaren.''

,,De belegger vindt de risico's gewoon te hoog'', observeerde analist Maurits Heldring van effectenbank Kempen vanmorgen. ,,De stukkken worden uiterlijk 2 januari omgeruild, zo heeft Tiscali bekengemaakt. Nu lijk het een stevig rendement, maar wie zegt dat de internetbedrijven over een maand niet een derde minder waard zijn geworden.''

Gisteren wisselden bijna 7 miljoen aandelen (in dubbeltelling) van eigenaar, bijna 2,5 keer het gemiddelde van de afgelopen maand. Dat betekende dat menig belegger bereid was zijn stukken van de hand te doen tegen een korting van 25 procent op de waarde van het Tiscalibod.

Van Keimpema verbaast zich over de grote omzetten in het fonds terwijl nog slechts 3,9 procent - de aandelen die niet zijn aangemeld- te verhandelen is. Kort na de middag lag de omzet op een klein miljoen stuks (dubbeltelling). Tweederde van deze aandelen is in handen van Nina Brink. De oprichter van World Online heeft gezegd dat zij die niet zou aanmelden. ,,Mevrouw Brink doet hierover geen uitspraken meer'', aldus een woordvoerder vanmorgen. ,,Ik ga er inderdaad vanuit dat zij niet heeft aangemeld, maar ik kan u dat niet bevestigen.'' Als Brink nog niet heeft aangemeld kan zij gebruik maken van de mogelijkheid die Tiscali biedt om dat tot 29 december te doen.

Vanochtend om stipt twaalf uur kreeg de voorzichtige belegger gelijk. De overnamepremie van Tiscali, die in de loop van de ochtend al was gedaald tot tien à twaalf procent, verdween om twaalf uur. ,,Het is ineens gebeurd'', aldus Van Keimpema. ,,Blijkbaar is er plotseling toch een grote partij die het heeft aangedurfd.''

Al met al heeft het buitenkansje zich vanmorgen drie uur lang aangeboden. Een ongekend lange tijd in de wereld van het flitskapitaal waar zogeheten arbitragewinsten binnen enkele seconden moeten worden geïncasseerd.

De koersen van de aandelen World Online en Tiscali bewogen kort voor het middaguur netjes naar elkaar toe - in absolute termen daalde het aandeel Tiscali ongeveer evenveel als World Online opveerde. De koersval van Tiscali geeft voeding aan het gerucht dat de Italianen de koers kunstmatig overeind hebben gehouden totdat de buit binnen was. Oprichter Renato Soru heeft drie weken om te laten zien dat dit niet waar is.

    • Erik van der Walle
    • Michiel van Nieuwstadt