Aalbers laat beslag leggen op aandelen

Karel Aalbers heeft gisteren beslag laten leggen op de aandelen van Vitesse. De voormalige voorzitter van de Arnhemse voetbalclub zet deze stap omdat Vitesse een rapport van KPMG naar mogelijke fraude doorspeelde aan de belastingdienst.

Volgens mr M.M. van den Boomen, de raadsman van Aalbers, is er sprake van het schenden van een afspraak door Vitesse. In een getekende overeenkomst met voorzitter C. Guijt van de raad van toezicht en de huidige Vitesse-preses Jos Vaessen is vastgelegd dat het onderzoek van de KPMG vertrouwelijk zou worden behandeld. Van den Boomen: ,,Voorlopige onderzoeksnotities van KPMG werden ondanks de afspraak doorgespeeld aan de belastingdienst door Guijt.''

Volgens de raadsman van Aalbers is het onduidelijk of Guijt die gegevens in de hoedanigheid van privé-persoon of in die van voorzitter van de raad van toezicht aan de FIOD overhandigde. Daarom is naast een eerdere aansprakelijkheidsstelling van Guijt persoonlijk, nu ook beslag gelegd op de aandelen van Vitesse. Dat beslag hangt samen met een claim van 7,5 miljoen gulden die Aalbers heeft ingediend wegens schending van de afspraak.

De KPMG onderzocht eerder dit jaar in opdracht van de raad van toezicht van Vitesse de financiële gang van zaken bij de club in de periode dat Aalbers voorzitter was. Daarbij werd ook gekeken of Aalbers zich persoonlijk had verrijkt. De voorzitter stapte begin dit jaar op, na in conflict te zijn gekomen met de hoofdsponsor, energiebedrijf Nuon.

Uiteindelijk legden Vitesse en Aalbers in juni van dit jaar voor de buitenwereld hun conflict bij. Over en weer werden miljoenenclaims ingetrokken en het frauderapport van KPMG zou niet naar buiten worden gebracht. Buiten medeweten van Aalbers overhandigde Vitesse echter het rapport wel aan de belastingdienst.

Voorzitter C. Guijt van de raad van toezicht zei twee weken geleden in deze krant hierover: ,,Uit het KPMG-onderzoek bleek dat er onduidelijkheden waren. Wij zijn toen naar de fiscus gestapt om tot een juiste vaststelling van onze belastingsom te komen.''

Om welke `onduidelijkheden' het ging wilde Guijt niet zeggen. Inmiddels verdenkt het OM Vitesse van belastingfraude en is een strafrechtelijk onderzoek geopend tegen de club.

Vitesse wijst de klacht van Aalbers af. Volgens Vitesse heeft de belastingdienst in het kader van een onderzoek naar de fiscale positie van Vitesse, de afgifte van het rapport gevorderd.