`Wij zijn niet te licht voor subtop in Europa'

In navolging van hun coach Van Marwijk klaaglicden ook de Feyenoord-middenvelders Bosvelt en Paauwe na de uitschakeling over de grilligheid van de artiesten op de flanken. Hoewel Kalou en Leonardo in respectievelijk Meissner en Blank matige bewakers troffen, was hun inbreng voor rust nihil. ,,We hebben de eerste helft weggegooid'', mopperde Paauwe. ,,Kalou en Leonardo moeten acties maken, maar ze zijn nog veel te onvoorspelbaar.''

Ook aan Jochemsen en Tomasson in de punt van de aanval konden de middenvelders geen bal kwijt. ,,Hij kwam weer even snel terug'', verzuchtte aanvoerder Bosvelt. ,,We konden in aanvallend opzicht geen vuist maken. Dat was het voornaamste probleem in de eerste helft.''

Toch kon Bosvelt zich vinden in de opstelling van Van Marwijk. ,,We hebben verschillende varianten achter de hand. Daar ligt het niet aan. Je moet constateren dat we als elftal over twee duels met Stuttgart te weinig hebben gebracht. Ik vind dat Feyenoord niet te licht is voor de Europese subtop. Maar dat hebben we tegen Stuttgart helaas niet laten zien.''

De steekpasses van Korneev leverden in de tweede helft veel meer gevaar op voor het doel van Stuttgart-keeper Hildebrand. ,,Maar het was een terechte beslissing van de coach om mij op de bank te laten beginnen'', zei de Rus. ,,Ik heb wekenlang niet gespeeld. Na rust hadden we tegen het massaal verdedigende Stuttgart meer sneaky moeten spelen. Toch lag de overwinning voor Feyenoord nog op mijn schoen.''

Spelers en coach weigerden te erkennen dat het Nederlandse clubvoetbal op Europees niveau weer te kijk was gezet. ,,Het is typisch Nederlands om nu weer te spreken van de Mickey Mouse-competitie in de eredivisie'', mopperde Van Marwijk. En Paauwe: ,,In februari dit jaar versloegen wij toch ook het rijke Lazio Roma? En nu verliezen we van de nummer 18 uit de Bundesliga. Zo gaan die dingen nu eenmaal in het voetbal.'' En het protest van Bosvelt: ,,We hebben simpelweg onder ons niveau gespeeld, vooral in de thuiswedstrijd tegen Stuttgart. Maar daarmee moet je niet het Nederlandse clubvoetbal diskwalificeren.''

Toch zal doelman Dudek nu met meer dan normale belangstelling de verrichtingen volgen van Barcelona. De keeper van Feyenoord deelde in de slotfase van het duel in de malaise door ongelukkig een strafschop weg te geven. Ligt zijn toekomst nog wel in Rotterdam? In Spanje wordt al gespeculeerd over zijn komst naar Barcelona. ,,Ik weet alleen dat Barcelona momenteel twee geblesseerde keepers heeft'', glimlachte Dudek gisteren. ,,Mijn naam wordt wel vaker in verband gebracht met Europese topclubs. Maar het zal aan de voorzitter van Feyenoord liggen waar ik volgend seizoen speel. Binnenkort hebben we daar een gesprek over.''