Verkoop van Remu mogelijk gestuit

De Utrechtse gemeenteraad dreigt de privatisering van energiedistributiebedrijf Remu tegen te houden. Van de 45 raadsleden willen er 31 het gemeentelijk belang van 33,25 procent in Remu niet verkopen. Morgenavond neemt de raad een definitief besluit over de vierde energiedistributeur van Nederland.

De voorgenomen privatisering van Remu is de grootste van een Nederlands energiedistributiebedrijf tot nu toe. Recentelijk zijn de energiebedrijven van Haarlemmermeer en Eindhoven verkocht, maar daarbij gaat het om betrekkelijk kleine ondernemingen. Als de verkoop van Remu wordt geblokkeerd betekent dit een breuk met de huidige privatiseringstrend, waarbij de afgelopen jaren onder meer kabelbedrijven en stroomproducenten vrij geruisloos in particuliere handen zijn overgegaan.

Remu is op dit moment bezig met een veiling, waarbij nog enkele, uitsluitend buitenlandse gegadigden zijn overgebleven. Tenminste twee bedrijven hebben inmiddels een bindend bod uitgebracht. Een daarvan geldt tot 31 december, het andere tot 31 januari. De twee andere aandeelhouders, de provincie Utrecht en de gemeente Amersfoort, hebben inmiddels al ingestemd met verkoop van hun aandelen.

Tegenstanders van privatisering in de Utrechtse raad zijn de Socialistische Partij, PvdA, GroenLinks en het Nederlands Blok. Leefbaar Utrecht, de partij die de doorslag geeft, wil een of twee maanden uitstel. ,,We moeten een zorgvuldige afweging kunnen maken. Krijgen we dat uitstel niet dan stemmen we morgen tegen'', zegt fractieleider H. Westbroek.

In haar verkiezingsprogramma spreekt Leefbaar Utrecht zich uit tegen privatisering van de energieproductie en -distributie. De partij is gaan twijfelen, omdat de partij ervan uit ging dat een Europese richtlijn zou verplichten tot privatiseren. Volgens Westbroek moet de raad de tijd krijgen om die richtlijn te kunnen onderzoeken.

Uitstel van het raadsbesluit is afhankelijk van de bereidheid van Remu om de aandeelhoudersvergadering van 8 december, waarin de privatisering zou moeten worden bekrachtigd, uit te stellen. Neemt de raad geen besluit voor die datum, dan brengt de gemeente 8 december automatisch een blanco stem uit. Remu zegt niet bereid te zijn de vergadering uit te stellen.

    • Jutta Chorus