Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de armoedegrens waar één op de tien gezinnen in Nederland mee moet leven. De gemeentelijke kredietbanken hebben er hun handen meer dan vol aan; veel gezinnen moeten daardoor té lang wachten voor ze hulp krijgen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Een reportage over het groeiende verzet tegen het doortrekken van de Betuwelijn naar Duitsland en de Roemeense presidentskandidaat Tudor die vindt dat zijn land alleen maar kan worden geregeerd met de mitrailleur. Verder minister Pronk die gehoord wordt over de vuurwerkramp in Enschede. Ned.1, 20.30-21.06u.

Nova. Aandacht voor de letselschade-advocaten in de hoorzittingen over de vuurwerkramp in Enschede en de plannen in België om het gebruik, de teelt en aanvoer van softdrugs te gedogen. En een portret van de Russische Nobelprijswinnaar voor natuurkunde Zhores I. Alferov. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

The Paths of Genius. Mozart, Einstein en Da Vinci zijn allemaal geniaal genoemd maar zijn ze zo geworden of werden ze zo geboren? Over de wereld van genialiteit die veel discussie oproept. Is een genie iemand met grote intellectuele capaciteiten, of iemand die uitmunt op het terrein waarop hij begaafd is? NGC, 18.00-19.00u.

De zomer van 1823: In het voetspoor van Jacob van Lennep. In deze tweede aflevering gaat het om het Friese boerenland, ziektes, muizenplagen en misoogsten. Afl.: Lemmer - Franeker: In de Vreeze des Heeren. Ned.3, 20.30-20.55u.

Africa's Painted Dogs. De Afrikaanse wilde hond heeft de twijfelachtige eer de meest bedreigde vleeseter ter wereld te zijn. Hoewel tegenwoordig de dieren door milieugroeperingen worden genegeerd, zijn er een handjevol mensen en een paar organisaties die de hond willen redden. NGC, 20.30-21.00u.

Per saldo. Tweede deel van een 14-delige serie over de economische ontwikkelingen behandelt beleggingstips voor de gretige internetbelegger. Steeds meer beleggers zeggen hun baan op en storten zich volledig op deze virtuele beursvloer. Afl.: Hebzucht. Ned.3, 20.55-21.25u.

De tien geboden. Zie TV-vooraf. Ned.1, 22.41-23.34u.

Glen-Mills-Gang. Reportage over het verblijf van de 17-jarige Duitse jongen Eldin en andere jeugddelinquenten tijdens hun verblijf in het Amerikaanse strafinternaat Glen Mills. ARD, 23.00-0.30u.

PRAATPROGRAMMA

Hardtalk. Interview met de oorlogsfotograaf Tim Page over de spanning van oorlog, Vietnam en het overleven van een oorlog. BBC World, 20.30-21.00u.

De hemelpoort. De van RTL naar de jongerenzender BNN overgestapte Jeroen Pauw praat in deze eerste aflevering van een serie gespreken met oud-collega Loretta Schrijver met wie hij jarenlang het RTL-nieuws presenteerde. Ned.3, 21.25-21.50u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met Tineke Aarts en Calin Verhoeff, auteurs van het boek Leven met een baas. RTL4, 22.50-23.45u.Onderbroken door reclame.

De Jong in uitvoering. In de voormalige Van Nellefabriek van de architecten Brinkman en Van der Vlugt in Rotterdam praat presentator Wilfried de Jong met oud-voetballer Darius Dhlomo over Zuid-Afrika, muziek en over zijn rol in de film De Zwarte Meteoor. Verder zijn schrijver Ronald Giphart en Europarlementariër Lousewies van der Laan te gast. Ned.3, 23.10-0.03u.

AMUSEMENT

De relatieman. De omstreden programmamaker Menno Buch treedt op als bemiddelaar bij naar liefdesrelaties hunkerende Nederlandse jongens en meisjes. Veronica, 22.55-23.55u. Onderbroken door reclame.

Ally. Special waarin de meest memorabele momenten, bloopers en interviews met de cast van de hitserie Ally McBeal, gespeeld door de Broadway-actrice Calista Flockhart. Net5, 23.10-23.35u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van Deportivo La Coruña tegen AC Milan in de Champions League. Na deze wedstrijd samenvattingen van onder andere de wedstrijd van Sturm Graz tegen Manchester United. Ned.2, 20.25-23.40u.

MUZIEK

Sheena Easton - Never can say goodbye. Muzikaal portret van deze in Las Vegas wonende Schotse zangeres. BBC1, 23.40-0.30u.

FILM

Living in Peril (Jack Ersgard, 1997, VS). Tweederangs thriller waarin architect Rob Lowe zijn weg naar Californische miljonair James Belushi bezaaid ziet met verknipte types. Net5, 20.30-22.05u., met reclame.

Problem Child (Denis Dugan, 1990, VS). Succesrijke maar inferieure klucht over geadopteerd weesjongetje (Michael Oliver) dat inspeelt op de coulantie van pedagogen en een spoor van verwoesting trekt in keukens, tuinen en kinderkamers. SBS6, 20.30-21.55u., met reclame.

. The Public Eye (Howard Franklin, 1992, VS). Pastiche op de film noir, met hoofdrol van Joe Pesci als persfotograaf, gemodelleerd naar de legendarische New-Yorker Arthur Fellig (1900-1968), bijgenaamd Weegee. In zwakke intrige wordt de public eye een private eye. Veronica, 20.35-22.20u., met reclame.

The Ex (Mark L. Lester, 1997, Canada/VS). `Fatal Attraction meets The Hand That Rocks the Cradle' luidt slagzin van thriller waarin Yancy Butler haar ex-man en diens gezin belaagt. BBC1, 0.30-1.55u.

. The Odd Couple (Gene Saks, 1968, VS). Adequate verfilming van Broadwayhit van Neil Simon leunt op fraai acteren en begerenswaardige one-liners. Walter Matthau en neurotische Jack Lemmon voeren als gescheiden mannen een gezamenlijk huishouden. Morgen, SBS6, 15.00-16.50u., met reclame.