Samasbeleggers morren

Kantoorinrichter Samas probeerde gisteren in zijn `alles-is-open-show' beleggers gerust te stellen. Maar fusie met Ahrend lijkt verder weg dan ooit.

Ruim twee maanden na hun fusieaankondiging ligt de toekomst van Ahrend en Samas weer geheel open. De krachtenbundeling, waarop de beide kantoormeubelmakers en kantoorartikelenverkopers negen maanden hadden zitten broeden, lijkt verder weg dan ooit.

Gisteren overtrof beleggingsmaatschappij Stonehaven met gemak het bod van Buhrmann, 's werelds grootste handelaar in kantoorartikelen. Stonehaven, een gelegenheidscombinatie van de families Van der Vorm (beleggingsmaatschappij HAL) en Brenninkmeijer (Egeria), biedt 19 euro per aandeel Ahrend. Beleggers en handelaren dreven de koers van het fonds rap naar dit nieuwe niveau.

En Samas? Bestuurders en commissarissen van Samas gingen gisterochtend de eerste publieke confrontatie aan met hun beleggers. Op de beurs maakten de fusieplannen met Ahrend begin oktober geen indruk. Een aantal grote beleggers heeft dat ook nog eens in een gezamenlijke brief verwoord.

De fusie stond niet op de agenda van de bijeenkomst; die ging over uitgifte van aparte goedkope aandelen als bescherming tegen een dreigend bod van Buhrmann – in het belang van de `identiteit en zelfstandigheid' van Samas en zijn 5.300 werknemers. Tweederde van hen krijgt een andere werkgever als Buhrmanns bod slaagt en de meubelfabrieken worden verkocht. President-commissaris J. Peters en bestuursvoorzitter H. de Mos legden uit waarom een onafhankelijke stichting deze beschermingsaandelen had opgeëist. Zij konden er niets aan veranderen, maar zij waren niet bedroefd. Als derde mocht voorzitter S. Kortmann van de stichting zelf tekst en uitleg geven, met zes argumenten, en dat was niet uitputtend, zei hij.

Toen directeur P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) informeerde of Kortmann ook niet verbaasd had gereageerd toen Samas zijn zelfstandigheid wilde opgeven door de fusie met Ahrend, zei Kortmann slechts dat de stichting alles van geval tot geval bekeek. En bij de fusie van Ahrend en Samas neemt zij een ,,afwachtende houding' aan.

Niet alleen de beschermingswal was aanleiding voor gemor. Ook de voor Samasbeleggers onplezierige omruilverhouding van het bod moest het ontgelden. ,,Dat is een punt', zei Peters. Maar de vergadering moest niet vooruitlopen op een volgende bijeenkomst (op 10 januari) over de fusieplannen.

De Mos beriep zich op de fusieregels, die noopten tot snelle bekendmaking van de plannen, zodat de informatie wat achterliep. Hij noch Peters greep het maandag uitgebrachte fusiebericht van Ahrend en Samas aan om de kritiek met argumenten te pareren.

De Mos en Peters kwamen de ontevreden beleggers wel tegemoet met de toezegging dat zij alle alternatieven zullen onderzoeken en daarover een zorgvuldig oordeel zullen vellen. Ook opsplitsing van het concern, na de fusie, is een optie. Tegelijkertijd zaaiden zij met hun alles-ligt-open-show nieuwe twijfel. Hoeveel echte alternatieven zijn er? Samas kan alleen met andere partijen praten als dat in goed onderling overleg met Ahrend gebeurt, erkende Peters.

Maar wat is dat overleg nog waard als Stonehaven afstevent op een meerderheid van de gewone effecten van Ahrend? De stemgerechtigde aandelen van Ahrend kan Stonehaven nooit zomaar kopen. Die zitten, net als bij Samas, veilig opgeborgen in een stichting.

De kans dat de Ahrenddirectie een monddode grote belegger als Stonehaven bruuskeert door fusie met Samas te forceren is gering. Dat riekt naar het soort wanbeleid waarmee een rechter korte metten maakt.

En de Samasbeleggers die niet voor de fusie met Ahrend voelen? Die kunnen weigeren hun effecten aan te melden, zoals Peters zelf aangaf, en daarmee de fusie torpederen. Met zijn expliciete erkenning dat het concern na de fusie alsnog kan worden gesplitst, ondermijnt de Samastop intussen zijn eigen verdediging. Beleggers worden met verwachtingen over extra aandeelhouderswaarde na een splitsing gepaaid. Het principiële argument voor de beschermingsmaatregel tegen Buhrmann, opdat de continuïteit (ook van werkgelegenheid) van Samas blijft gehandhaafd, klinkt opeens opportunistisch. Samas doet straks wellicht hetzelfde wat Buhrmann direct wil doen.

    • Menno Tamminga