Politie arresteert criminele topman

In het kader van een groot onderzoek waarbij 650 politiemensen zijn ingezet, heeft de Rotterdamse politie gisternacht de 56-jarige ondernemer Cock S. opgepakt. Hij wordt gezien als een van de grootste Nederlandse drugshandelaren.

Justitie en politie zijn al sinds 1993 bezig met onderzoeken tegen de 56-jarige voormalige fruithandelaar Cock S. Onder leiding van de officieren van justitie H. Mos en L. van der Wees heeft het kernteam Rotterdam-Rijnmond gisteren op zestig plaatsen in Nederland huiszoekingen verricht. Ook werden in de omgeving van Sydney in Australië negen panden doorzocht.

De nu in totaal veertien aangehouden Nederlandse verdachten wordt ten laste gelegd dat ze sinds maart 1996 op grote schaal en wereldwijd handelden in harddrugs als xtc, cocaïne en amfetamine en softdrugs. Tijdens het onderzoek zijn duizenden kilo's hasj en honderdduizenden pillen xtc, onder andere in Australië, Engeland en België in beslag genomen.

Hoofdverdachte Cock S. was een van de criminele hoofdpersonen in het parlementaire onderzoekswerk van de zogeheten commissie-Van Traa. Een eerder grootschalig Rotterdams onderzoek naar hem, het zogeheten Bever-project, moest worden stopgezet toen bleek dat met toestemming van het openbaar ministerie op grote schaal drugs op de vrije markt waren gebracht. In dit Bever-onderzoek werd met medewerking van een informant van het beruchte IRT-politieteam 44.000 kilo drugs geïmporteerd. Zo'n 18.000 kilo verdween op de vrije markt. Na deze Rotterdamse IRT-affaire is justitie in het grootste geheim een nieuw onderzoek naar Cock S. codenaam Fuut begonnen. Gisternacht werd hij in zijn woning in Schiedam door een arrestatieteam van zijn bed gelicht. Ook zijn 34-jarige zoon in Schipluiden en een zwager zijn opgepakt. Tevens is bij een groot aantal bedrijven de administratie in beslag genomen omdat de politie vermoedt dat Cock die firma's gebruikte voor het witwassen van drugsgeld. Zo is er huiszoeking verricht bij de beheersmaatschappij van een groot aantal bekende Rotterdamse horecabedrijven.

Mercedes-dealer John van Dijk bevestigt dat ook bij hem ,,een twintigtal rechercheurs'' gisteren op zoek was naar documenten. Volgens Van Dijk is er slechts materiaal meegenomen dat betrekking heeft op de auto's die S. de laatste twintig jaar bij hem kocht.

Bronnen bij justitie en politie verzekeren dat er in het nieuwe onderzoek geen gebruik is gemaakt van het oude, `besmette' IRT-onderzoeksmateriaal uit de Bever-tijd. Het OM loopt namelijk het risico, net zoals gebeurde bij de vervolging van drugsverdachte Etienne U., dat een rechter de bewijsvoering niet accepteert omdat er eerder gebruik is gemaakt van verboden opsporingsmethodes.

,,Er is een honderd procent waterscheiding met de oude periode'', zegt een hooggeplaatste justitiebron. ,,Zakelijk en personeel is er een volledige scheiding aangebracht. Zelfs de administratieve krachten uit de Bever-tijd zijn vervangen door nieuwe krachten''.

De Rotterdamse bestuursrechter bepaalde onlangs op verzoek van advocaat Tj. van der Spoel dat politie en justitie verantwoording moeten afleggen over het Bever-onderzoek. Van der Spoel zegt ,,glashelder te willen hebben'' welke onderzoeken er destijds tegen zijn cliënt hebben gelopen en wat dit heeft opgeleverd. Tot nu toe heeft justitie daar nooit opheldering van zaken over willen geven.

Cock S. heeft wel enig inzicht in het verzamelde materiaal gekregen omdat de belangrijkste rechercheur van de Rotterdamse inlichtingendienst uit het Bever-onderzoek, hoofdagent Richard L., aan de inmiddels ex-vrouw van de vermeende drugshandelaar stukken uit het dossier verkocht.

Volgens onderzoeksleider C. Knape zijn bij operatie Fuut gisteren ook vier hennepkwekerijen opgerold en is een half miljoen gulden contant Nederlands geld gevonden. Advocaat A. Roelofs spreekt van ,,een heavy onderzoek''. Zijn cliënt, de zoon van de hoofdverdachte, mocht gisteren alleen een badjas aantrekken toen hij met een kap over zijn hoofd werd afgevoerd. De verdachten zullen volgens justitie ook worden vervolgd wegens lidmaatschap van een criminele organisatie.

Het oprollen van de drugsbende werd vanochtend bekendgemaakt op het Rotterdamse hoofdbureau van politie. Over de identiteit van de verdachten werden verder geen mededelingen gedaan. De presentatie werd achter in de zaal gadegeslagen door de Rotterdamse hoofdofficier van justitie L. de Wit. Hij werd in 1995 tijdens een verhoor in de parlementaire enquête zeer kritisch ondervraagd over het Bever-onderzoek. De aanhouding van S. komt op een voor De Wit pikant moment: volgende week wordt officieel bekend dat hij het Amsterdamse parket gaat leiden.

    • Marcel Haenen