Persstemmen

BSE-crisis

Financial Times

De poging van de Europese Unie om de verspreiding van Bovine Spongiforme Encephalopathie, oftewel gekke-koeienziekte, te stoppen, zal kostbaar zijn. [...]

Er zijn drie gevaren. Allereerst kunnen de beperkende maatregelen waarover de ministers van Landbouw het maandag eens zijn geworden, leiden tot eisen voor nog meer landbouwsubsidies. Verder kan het verbod op veevoer dat van andere beesten wordt gemaakt, de handelsgeschillen met de Verenigde Staten over de import van soja helpen heropenen. Ten derde moet de toename van BSE in continentaal Europa niet irrationele angsten de vrije loop laten die zullen leiden tot onnodige vernietiging van vee en die subsidies aan de boeren zullen doen exploderen.

De besluiten die maandag zijn genomen weerspiegelen extreme voorzichtigheid. maar ze zijn gerechtvaardigd om de bezorgdheid bij het publiek te verlichten en een snelle verspreiding van van de ziekte, zoals in het Verenigde Koninkrijk in de vroege jaren negentig het geval was, te voorkomen.

[...]Regeringen moeten alles wat in hun vermogen ligt doen om een ongerechtvaardigde crisissfeer te vermijden. Dat is de beste manier om het consumentenvertrouwen te ondersteunen en de hoge kosten voor het verminderen van een zeer klein risico voor de menselijke gezondheid te controleren.

de Volkskrant

[...]Wat overblijft is het ernstige vermoeden dat de maatregelen zijn ingegeven door binnenlands politieke overwegingen in Duitsland en vooral Frankrijk.

[...]Nadat in de jaren negentig in Engeland de eerste crisis was uitgebroken, werd in EU-verband een aantal duidelijke afspraken gemaakt. Als alle lidstaten zich daaraan hadden gehouden was de ziekte nu vrijwel uitgeroeid. Dat is niet gebeurd omdat BSE-vrije landen nauwelijks het nut inzagen van de strenge regels, met als gevolg dat die ziekte nu weer de kop opsteekt. En met de zinloze vernietiging van twee miljoen koeien als triest resultaat.