Personeel Ahrend wil geen splitsing

Het personeel van Ahrend zal zich verzetten tegen een splitsing van Ahrend en Samas in `handel' en `kantoorinrichting' na de beoogde fusie tussen de bedrijven. ,,We zijn van oudsher één geheel, één familie'', zegt Henk Geerts, voorzitter van de ondernemingsraad van Ahrend.

De mogelijke opsplitsing van beide bedrijven is het centrale thema in de biedingsstrijd rond Ahrend en Samas. De twee beursfondsen, die zowel kantoren inrichten en kantoormeubels maken als handelen in kantoorartikelen, willen fuseren. Maar hun fusie stuit op weerstand van grote beleggers in beide fondsen en wordt bedreigd door een vijandig bod van concurrent Buhrmann op zowel Samas als Ahrend en een als vriendelijk bedoeld bod van investeringsmaatschappij Stonehaven (Hal en Egeria) op alleen Ahrend.

Buhrmann heeft daarbij aangekondigd dat het de kantoorinrichting van Ahrend en Samas meteen zal doorverkopen – reden voor het personeel van Ahrend en Samas om zich tegen Buhrmann uit te spreken. Stonehaven zegt Ahrend juist intact te willen laten.

Ahrend en Samas leken van plan na hun fusie de divisies bij elkaar te houden, maar bestuursvoorzitter H. de Mos van Samas – beoogd topman van de nieuwe fusiecombinatie – liet gisteren weten dat splitsing wel degelijk een optie is. ,,Voor Samas alleen was splitsing niet het beste alternatief'', zei De Mos op een aandeelhoudersvergadering van Samas. ,,Voor het gefuseerde bedrijf zou het een interessant alternatief kunnen zijn. Maar de fusie is de eerste stap.''

De Ahrend-werknemers zijn nog steeds verdeeld over de fusieplannen. ,,We zien Stonehaven als een serieuze partner, maar we kunnen niet met ze praten omdat we exclusief samenwerken met Samas'', zegt Geerts.

GEMOR pagina 21

    • Remmelt Otten