Optimisme Nokia stuwt tech omhoog

Beleggers in de hele wereld hebben positief gereageerd op uitspraken van Jorma Ollila, topman van de Finse fabrikant van mobiele telecomapparatuur Nokia. Technologiefondsen profiteerden van de mededeling dat Nokia zijn verwachting dat de omzet groeit met 25 à 35 procent per jaar met een jaar heeft verlengd, tot 2003.

,,In de mobiele wereld moet het beste nog komen'', zei Ollila gisteren tijdens een bijeenkomst met Londense analisten. Het aandeel Nokia reageerde gisteren op de beurs in Helsinki met een stijging van 9,6 procent tot 54,10 euro (119,22 gulden). Ook de aandelen van concurrenten Ericsson en Alcatel profiteerden, met een stijgingen van 7 en 9,5 procent.

Ollilas optimisme komt temidden van de malaise in de telecomsector. Bedrijven hebben miljarden betaald voor vergunningen voor geavanceerde mobiele telefonie (UMTS), maar het is allerminst duidelijk op welke termijn deze investeringen kunnen worden terugverdiend. De vraag naar WAP-telefonie, een veredelde vorm van gsm-telefonie, valt ook tegen.

Nokia verwacht dat er wereldwijd in de eerste helft van 2002 al 1 miljard mobiele bellers zullen zijn. Eerder had het bedrijf voorspeld dat dit aantal pas aan het einde van dat jaar zou worden bereikt. De markt voor mobiele telefoniediensten zal in 2005 een waarde van 600 miljard dollar hebben, tegenover 200 miljard dit jaar, aldus Nokia.

Volgens analisten heeft Nokia op dit moment veel profijt van zijn schaalgrootte. Het claimt internationaal een marktaandeel van 30 procent te hebben, twee keer zo veel als Motorola, de belangrijkste concurrent uit de VS. Nokia is marktleider op het gebied van digitale mobiele telefonie en levert gsm-apparatuur en -telefoons aan meer dan 80 telecombedrijven in 40 verschillende landen.