Opleving van techaandelen van korte duur

De technologie- en telecomfondsen maakten vanmorgen een vliegende start op de Amsterdamse beurs. Later leverden zij een deel van de winst in. Koninklijke Olie ging fors onderuit.

Handelaar W. van Baal noemde de ontwikkelingen in Amsterdam vanochtend teleurstellend. ,,Na de spectaculaire stijging van de Nasdaq gisteren hadden we wat meer verwacht.'' In de loop van de ochtend daalden de futures op de index van de Nasdaq – termijncontracten die 24 uur per dag worden verhandeld – enigszins, en dat miste zijn uitwerking op de Nederlandse aandelen niet.

Het aandeel ASM Lithography, dat bijna 10 procent hoger opende, noteerde rond het middaguur nog maar 4,5 procent hoger op 27,60. De chipmachinefabrikant maakte vanochtend bekend voor het eerst in zijn bestaan een order in Japan te hebben binnengehaald. Tot nu toe was de Japanse markt stevig in handen van de lokale concurrenten Nikon en Canon.

Ook Philips, dat in de vroege handel 6 procent klom, moest licht terug. Vroeg in de middag noteerde het fonds 45,60 euro, 5,45 procent boven het slot van gisteren.

Alleen Getronics wist zijn aanvankelijke stijging een vervolg te geven. De automatiseerder organiseerde gisteren een bijeenkomst voor analisten om het geknakte vertrouwen in het bedrijf te herstellen, en dat bleek vanochtend effect te hebben. Het aandeel steeg 13,1 procent naar 5,88 euro.

Ook de telecomaandelen verloren een groot deel van hun aanvankelijke winsten. KPN klom in de vroege uren tot ruim boven de 15 euro, maar rond het middaguur zakte de koers naar 14,95 euro. UPC profiteerde in eerste instantie van een koopadvies van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley. De kabelexploitant schoot meer dan 10 procent omhoog. UPC behield een gedeelte van de winst. Het aandeel noteerde vroeg in de middag 6,8 procent hoger op 11,75 euro.

De AEX volgde het patroon van de technologiefondsen. Van de initiële stijging van ruim 1 procent was vroeg in de middag nog vierhonderdste procentpunt over. De AEX-index noteerde toen 661,97 punten.Een aantal zwaargewichten uit traditionele sectoren trokken de AEX naar beneden. Zo daalde Koninklijke Olie met 4,7 procent naar 64,58 euro. De oliemaatschappij leed onder de daling van de olieprijs. Een vat olie noteerde vanochtend 28,48 dollar, 3,5 procent lager dan gisteren.

Zeep- en voedingsmiddelenconcern Unilever was een andere grote verliezer. Het aandeel daalde met 4,7 procent naar 66,25 euro.

Vandaag is de laatste dag dat aandeelhouders van World Online hun stukken kunnen aanbieden aan het Italiaanse Tiscali. De markt maakte van de gelegenheid gebruik om in te spelen op prijsverschillen tussen het bod van Tiscali en de koers van de overnamekandidaat. De handel in World Online is de afgelopen dagen sterk toegenomen. World Online klom vanmorgen 6,7 procent naar 11,20 euro.