Meer kans op verzoening

Justitie gaat de proef om daders en slachtoffers met elkaar te verzoenen, flink uitbreiden. Het project Herstelbemiddeling, dat in 1997 in Den Haag begon, zal worden ingevoerd in heel Zuid-Holland en Zeeland en binnenkort volgen Brabant en Limburg. Projectleider J. Frijns: ,,En als het positief blijft, gaat het voor het hele land gelden.''

Bij herstelbemiddeling kunnen daders en slachtoffers onder begeleiding met elkaar contact zoeken. Het initiatief is afkomstig van de reclassering en is bedoeld als een bijdrage aan `de schuld- en leedverwerking'. Het is door het contact met de reclassering meestal de dader die om herstelbemiddeling vraagt. Soms leidt dat na een gesprek tot een zekere verzoening, maar vaker is er sprake van het uitwisselen van informatie, bijvoorbeeld per brief. ,,In de helft van de gevallen is er positief resultaat. De dader blijkt heel vaak geen idee te hebben wat hij heeft aangericht'', zegt Frijns.