Liever de emotie van een papieren agenda

Niet alles is elektronisch in het internettijdperk. De papieren agenda blijft verrassend populair, stelt het NIPO vast.

Papier of elektronisch, de agenda-gebruiker van tegenwoordig kan kiezen uit een enorm aanbod. Toch wint de vertrouwde, papieren agenda het nog altijd van de elekronische variant, volgens agenda-uitgevers en leveranciers van kantoorartikelen. Uit een onderzoek van het NIPO blijkt dat ongeveer 7 tot 8 procent van de werkende bevolking een elektronische agenda heeft, van wie tweederde deze ook voor de dagelijkse afspraken gebruikt. Maar in deze tijd van computers en internet is de papieren versie bij een meerderheid nog steeds verrassend favoriet.

,,Mensen hebben een emotionele band met een papieren agenda. Een organiser is minder persoonlijk'', zegt P. Steenaert, productmanager van uitgeverij Succes in Den Haag en zelf bezitter van ,,een mooie, luxe, leren agenda'', denkt dat de organiser vooral terrein zal winnen in de zakelijke wereld. ,,Voor privé-gebruik zal de papieren agenda populair blijven.'' Ook bij kantoorartikelenleverancier Van Dorp Despec in Utrecht ziet men de toekomst van de papieren agenda zonnig in. I. van de Weerd denkt dat de twee typen agenda's in de toekomst naast elkaar zullen bestaan. ,,Een organiser is handig voor het opslaan van statische informatie zoals databases. Maar het blijft een koud product.'' Van de Weerd heeft gezien dat veel mensen enthousiast overstappen naar een elektronische agenda, maar al snel de beperkingen ervaren. ,,In vergaderingen blijkt dat mensen met een papieren agenda veel sneller iets kunnen opschrijven of opzoeken.

Bij het kantoor van de Fortis Bank in Rotterdam is de papieren agenda nog steeds favoriet. ,,Mijn jas gaat scheef hangen van zo'n organiser'', aldus een medewerker die zoals zoveel andere werknemers ook al een mobiele telefoon moet meetorsen. Een secretaresse ziet bijna geen van de medewerkers met een organiser lopen. ,,Het is een duur artikel (gemiddeld zo'n vierhonderd gulden) en wordt niet vergoed door het bedrijf.''

Een andere reden die genoemd wordt voor het behouden van de ouderwetse, papieren agenda, is het feit dat de systemen van organisers en computers vaak verschillen, waardoor gegevens niet uitgewisseld kunnen worden. Dat levert weer extra werk op bij het invoeren van gegevens.Toch zijn er ook fervente aanhangers van de electronische variant. J. de Waard, interimmanager op Schiphol, heeft al sinds 1992 een organizer en wil niet meer anders. ,,In een electronische organiser is het mogelijk ontzettend veel gegevens te verwerken, die ook in de pc als back-up opgeslagen kunnen woren.'' Dat voordeel mist de papieren agenda, zo ontdekte De Waard toen hij die kwijtraakte.

De Waard ziet dat steeds meer van zijn collega's overstappen na enthousiaste verhalen van anderen. ,,Ik heb nu zelf een hele kleine, lichte organiser met handschriftherkenning die in mijn binnenzak past. Er kan een los toetsenbord aan gekoppeld worden voor het gebruik van de databases. Die heb ik ook, gekregen van mijn vrouw.''

    • Leonie Hulst