Kok vindt bezoek Zorreguieta normaal

Premier Kok acht het recente bezoek aan Nederland van Jorge Zorreguieta, de vader van Máxima, ,,volstrekt normaal en acceptabel''. Kok zei dat gisteren in de Tweede Kamer op vragen van Kant (SP) en Halsema (GroenLinks).

Zij hadden gesuggereerd dat Jorge Zorreguieta's betrokkenheid bij de Argentijnse dictatuur in de jaren zeventig de vader van de vriendin van de kroonprins mogelijk tot een ongewenst vreemdeling in Nederland zou maken.

Kok bevestigde zijn eerdere uitlating in de media, van tevoren op de hoogte te zijn gesteld over het bezoek van Jorge Zorreguieta en diens echtgenote aan Nederland. Zoals bekend hadden de ouders van Máxima onlangs een onderhoud met koningin Beatrix. De vader van Máxima kan zich trouwens ook in andere democratische landen vrijelijk bewegen, aldus de premier.

Nadere politieke gedachtevorming over Zorreguieta achtte de premier ,,niet aan de orde''. Zover is het pas als ,,de kroonprins zijn voornemen heeft afgerond om een belangrijke stap in zijn leven te zetten'', aldus Kok, daarbij verwijzend naar de mogelijkheid van een voornemen tot huwelijk van Willem-Alexander. Thans is er ,,van een voornemen geen sprake'', voegde de premier daaraan toe, en het is ,,afwachten'' of zo'n omstandigheid zich zal voordoen.

De vraag of de regering nu al bezig is inlichtingen te verzamelen over Jorge Zorreguieta ging premier Kok uit de weg. Hij beloofde echter dat, mocht het ooit in de volksvertegenwoordiging komen tot de behandeling van een zogenoemde `Toestemmingswet' in verband met een huwelijk van Willem-Alexander, zal blijken dat de regering ,,zijn werk heeft gedaan''.