Internationaal

LONDEN

De grote Europese beurzen, die gisteren zonder uitzondering forse stijgingen boekten, zetten hun opmars vanochtend in eerste instantie voort. De koerswinsten moesten later voor een groot deel worden ingeleverd.

In Londen boekte Bookham Technology de grootste stijging. Dat was opvallend, omdat de fabrikant van apparatuur voor glasvezelnetwerken uit de FTSE-100 index wordt verwijderd. Normaal gesproken is dat slecht nieuws voor de koers van een fonds, maar Bookham steeg 21 procent.

De FTSE had rondom het middaguur 0,1 procent prijsgegeven op 6.294 punten.

FRANKFURT

Grote Duitse technologiefondsen als SAP, Siemens en Infineon boekten vanochtend stevige winsten. Geholpen door de financiële fondsen, die ook in de belangstelling stonden, trokken zij de DAX 0,6 procent omhoog. Vroeg in de middag noteerde de index van de Frankfurter beurs 6.679 punten.

PARIJS

Bedrijven in de technologie- en telecomsector duwden de CAC-40 vanochtend boven de 6.000-puntengrens, en wisten de beursgraadmeter daar te houden. De index steeg met 0,3 procent en noteerde rond het middaguur 6.014 punten. Zwaargewicht France Telecom boekte een stijging van 2,3 procent.

TOKYO

Technologiefondsen stonden vandaag sterk in de belangstelling van de beleggers op de beurs van Tokyo. De koersstijgingen die dat tot gevolg had leidden ertoe dat de Nikkei de dag 1,3 procent hoger sloot. De index eindigde op een stand van 14.889 punten.

NEW YORK

De aandelenmarkten in de Verenigde Staten reageerden gisteren uitzinnig op de uitspraken van Fed-voorzitter Greenspan en van een rechtbank die besliste dat de hertelling van 14.000 stemmen voor de presidentsverkiezing niet mag doorgaan. De speech van centrale-bankpresident Greenspan, waarin hij duidde op afname van de economische groei, bevatte de impliciete boodschap dat de volgende rentestap heel goed een verlaging zou kunnen zijn. De uitspraak van de rechtbank brengt de republikein Bush iets dichter bij het presidentschap.

De Nasdaq sprong met 10,5 procent omhoog naar 2.890 punten. Dat was de grootste absolute en procentuele stijging in de 29 jaar dat de beurs bestaat. Het was tevens al de vijfde keer dit jaar dat de technologie-index meer dan 5 procent steeg. De andere keren heeft de beurs die stijging overigens niet vast kunnen houden.

Ook de aandelen uit de `oude economie' waren gisteren gewild. De Dow-Jonesindex steeg met 3,2 procent, de S&P-500-index klom 3,9 procent.