IMF leent Turkije 10 mrd dollar

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geeft noodhulp aan Turkije voor een bedrag van 10 miljard dollar. Dat heeft de Turkse premier Ecevit vanmorgen bekendgemaakt.

Met de lening hopen de Turkse autoriteiten een einde te maken aan de financiële crisis die het land sinds enige weken treft en met name het vertrouwen van buitenlandse investeerders in het Turkse economische bestel terug te winnen.

De beurs in Istanbul reageerde vanmorgen aangenaam verrast op de aankondiging van Ecevit. Gisteren werd al duidelijk dat het IMF direct in de buidel zou tasten en een groter bedrag beschikbaar zou stellen dan wat aanvankelijk door waarnemers was genoemd.

In Turkije werd algemeen verondersteld dat het IMF een bedrag van rond de 6 miljard dollar aan Turkije zou geven. Geconfronteerd met de vraag hoeveel Turkije zou krijgen, zei een Turkse overheidsfunctionaris gisteren al ,,dat het bedrag voldoende zou zijn om de markten gerust te stellen''. Zodra het nieuws gisteren begon rond te zingen dat het IMF een `aangename verrassing' in petto had, steeg de beursindex van Istanbul direct met zo'n 19 procent.

De crisis begon toen vooral buitenlandse investeerders massaal hun vertrouwen in het Turkse economische bestel begonnen te verliezen. Met name de bancaire sector werd (en wordt) algemeen gezien als een rotte appel. Nadat een serie banken door ingrijpen van de overheid van de ondergang gered moest worden en de media met – overigens nog strafrechtelijk af te handelen – onthullingen over wanbeheer en corruptie kwamen, volgde er een exodus van buitenlands kapitaal uit Turkije.

Dat de bancaire crisis echter nog lang niet over is, bleek vanmorgen toen de Turkse autoriteiten bekendmaakten opnieuw een bank onder curatele gesteld te hebben. Het gaat om de Demirbank, waarvan al langer algemeen bekend was dat zij een acute liquiditeitscrisis had. Volgens de autoriteiten is de curatele noodzakelijk om ,,het vertrouwen in en de stabiliteit van'' het Turkse bancaire systeem te garanderen.

Toch wordt er in Turkije van uitgegaan dat met de noodhulp van het IMF – die gepaard ging met een serie verklaringen waarin het fonds vertrouwen uitsprak in de economische hervormingsprojecten van Turkije – de stoom van de financiele ketel af is. ,,Dit is het begin van het einde van de crisis'', zei Refil Erzan, hoogleraar economie aan de prestigieuze Bosphorus-universiteit in Istanbul, gisteren al. ,,Deze kwestie zou vóór het nieuwe jaar opgelost moeten zijn en daarna kan de economie terug naar normaal.''

Het is overigens nog onduidelijk wanneer precies de noodhulp beschikbaar wordt gesteld. Een eerste tranche van 2,8 miljard dollar zou worden uitbetaald na de bestuursvergadering van het Internationaal Monetair Fonds op 21 december.

    • Bernard Bouwman