HOOVERPHONIC

De nieuwe cd van de Belgische groep Hooverphonic, The Magnificent Tree, is een sjieke plaat. Alles lijkt hier in het werk gesteld om de nummers rond zangeres Geike Arnaert zo verzorgd en stijlvol mogelijk te laten klinken. Arnaerts stem is het waard. Zij heeft een hoge stem die ijl is maar gericht, zoals een zonnestraal die door het luchtruim priemt. Arnaerts stem vervliegt niet want diep in haar keel kan Arnaert er ook een soort klokkend geluid mee maken. Die klank doet denken aan Liz Frazer, zangeres van de ooit populaire Cocteau Twins.

De omlijsting is bijna net zo transparant als de zang, met rondcirkelende synthesizerflarden en vederlichte drums. Toch werkt de combinatie met Arnaerts zang niet altijd even goed. In veel liedjes op The Magnificent Tree wordt Hooverphonic erg jubelend. Daardoor zijn het de atypische nummers die hier eruit springen. Het afwisselende `Jackie Cane' met zijn stoerdere instrumentatie laat Arnaerts stijl beter uitkomen. Vermakelijk zijn ook de experimenten waarbij haar stem door effectapparatuur verwordt tot een zwaar mannengeluid. Toch heb je bij een groot deel van deze plaat het gevoel dat het beter had gekund. Als de begeleiding van Arnaets hemelse stem wat aardser was geweest, bijvoorbeeld.

Hooverphonic. The Magnificent Tree (Columbia 4982422)

    • Hester Carvalho