Hof in Tokio wijst claim seksslaven af

Individuele oorlogsslachtoffers hebben niet het recht schadevergoeding te eisen van de Japanse regering. Dat heeft het gerechtshof in Tokio vandaag voor de tweede keer in een week bepaald in zaken, aangespannen door voormalige `troostmeisjes'.

`Troostmeisjes' zijn vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog door het Japanse leger tot prostitutie werden gedwongen. Komend weekeinde begint in Tokio een internationaal tribunaal dat de behandeling van deze vrouwen aan de kaak wil stellen. Hun lot werd tot tien jaar geleden volledig genegeerd en het vijfdaags tribunaal in Tokio, dat is georganiseerd door niet-goevermentele organisaties, wil de veronachtzaming van deze vrouwen en individuele daders veroordelen. Aan het tribunaal werken internationaal gerespecteerde juristen mee, zoals de Amerikaanse Gabrielle Kirk McDonald, de eerste president van het Joegoslavië-Tribunaal; Patricia Viseur-Sellers, adviseur bij het Joegoslavië-Tribunaal; en de Maastrichtse hoogleraar Theo van Boven.

Het Tokiose gerechtshof stelde vandaag dat het internationale recht niet een individueel slachtoffer het recht geeft om direct een eis tot schadevergoeding in te dienen bij het land dat de schade heeft toegebracht. De Japanse regering zegt dat de volledige oorlogserfenis op regeringsniveau is geregeld via diverse vredesverdragen en herstelbetalingen. Maar het lot van de `troostmeisjes' is pas de laatste tien jaar onder de aandacht gekomen. De Japanse regering heeft sindsdien wel een particulier fonds opgericht dat schadeloosstellingen uitbetaalt, maar weigert direct zèlf in de buidel te tasten.

Kirk McDonald, een van de rechters dit weekeinde, noemde vandaag het particuliere tribunaal ,,een moreel tribunaal'' dat ,,de leemte opvult die is achtergelaten door het Tokio-Tribunaal.'' Dat tribunaal berechtte na de oorlog Japanse leiders als oorlogsmisdadigers ,,maar negeerde het lot van 200.000 meisjes die de seksuele verlangens van de Japanse militairen moesten vervullen''.

De rechters van het tribunaal zullen op 12 december een verklaring afleggen, maar pas in maart volgend jaar volgt een volledig juridisch verslag. Kirk McDonald hoopt dat het tribunaal in de eerste plaats een historisch feitenverslag zal opleveren. Over mogelijk uit te spreken straffen is nog geen besluit genomen maar als sprake is van schuld zal wellicht de Japanse regering worden geadviseerd schadevergoedingen te betalen.

    • Hans van der Lugt