Grootste stijging Nasdaq ooit

De schermenbeurs Nasdaq beleefde gisteren de grootste stijging uit zijn bestaan. Uitspraken van centrale-bankpresident Greenspan en van een rechter in Florida zorgden voor ongekende kooplust onder beleggers.

De index van de Nasdaq steeg met 274,05 punten naar 2.889,80 punten. Dat komt overeen met een waardevermeerdering van 10,5 procent. Nog nooit sinds de oprichting van de Nasdaq in 1971 is de index in één handelsdag zo hard omhooggegaan, zowel absoluut als procentueel gezien. Ook de toonaangevende indices voor de traditionele fondsen, de Dow Jones-index en de Standard & Poor's 500, behaalden recordwinsten.

Handelaren en analisten in de VS weten de aandelenstijgingen gisteren aan uitspraken van Alan Greenspan, de voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (Fed). In een toespraak voor bankiers waarschuwde Greenspan voor een te sterke afkoeling van de Amerikaanse economie. ,,De economie heeft al wat momentum verloren'', aldus Greenspan en signalen wijzen volgens hem op een ,,buitensporige daling van de bestedingen door bedrijven en particulieren.''

De markt interpreteerde deze uitspraken als een toespeling op een eventuele renteverlaging, en dat is in het algemeen goed nieuws voor de economische vooruitzichten en dus voor de koersen.

,,Greenspan verwacht en mikt op een gematigde groeivertraging, geen recessie'', zegt Kathleen Stephansen, econoom bij zakenbank CS First Boston. ,,Belangrijk daarbij is wel dat de arbeidsmarkt wat adem krijgt want die is op het moment vrij krap.''

De uitspraak van rechter Sauls in Tallahassee, de hoofdstad van Florida, in een van de vele rechtszaken over de presidentsverkiezing, gaf de aandelenmarkt een extra duw in de rug. Sauls besloot dat de democratische kandidaat Gore geen nieuwe hertelling aan kan vragen. Dat betekent dat de republikein Bush inmiddels met een been in het Witte Huis staat, en dat gaf de beleggers een extra koopimpuls.

De vraag is hoe lang het hernieuwde vertrouwen stand zal houden. De Nasdaq is dit jaar al elf maal eerder meer dan 5 procent gestegen, en geen van die keren heeft de stijging een vervolg gekregen. De signalen zijn niet positief. Na het sluiten van de markt gisteren bracht computerfabrikant Apple een winstwaarschuwing naar buiten. Op de beurs van Tokyo, waar Apple een notering heeft, daalde het aandeel met 18 procent.

    • Lucas Ligtenberg