Gouden Boekjes worden toch voortgezet

De Gouden Boekjes, een reeks kleurig geïllustreerde kinderboekjes, zullen niet uit Nederland verdwijnen. Uitgeverij Rubinstein in Amsterdam is overeengekomen met de Amerikaanse Golden Books Publishing dat de serie zal worden voortgezet.

Volgend najaar zullen zullen tien klassieke Gouden Boekjes, zoals De vijf brandweermannetjes en De Gele Taxi opnieuw uitkomen. Daarna zullen ook nieuwe, mogelijk ook Nederlandse, Gouden Boekjes ontwikkeld worden.

Dat zegt Dik Broekman van Uitgeverij Rubinstein, die nu vooral audioboeken uitbrengt: kinderverhalen voorgelezen op cd en cassetteband, zoals Harry Potter en de Steen der Wijzen en de verhalen van Roald Dahl.

De Gouden Boekjes-reeks is na de oorlog door uitgeverij De Bezige Bij in Nederland geïntroduceerd en werd een groot succes. Annie M.G. Schmidt en Han G. Hoekstra bewerkten de verhalen van Sambo het kleine negerjongetje en Pietepaf de circushond. Generaties kinderen groeiden met de boekjes op. Uitgeverij Leopold nam onlangs de rechten over van de Gouden Boekjes, maar zag geen brood in de nieuwe plannen van de Amerikaanse uitgever. De overeenkomst werd niet verlengd, en de Gouden Boekjes kwamen in de ramsj bij de boekhandels van De Slegte te liggen. Na berichten daarover in de krant, liep het storm bij De Slegte. Uitgeverij Rubinstein wil samen met de Amerikaanse uitgever ook multimedia-projecten rond Gouden Boekjes-figuren ontwikkelen, zoals tekenfilms en dergelijke. Of ook het Nederlandse Gouden Boekje Wim is weg opnieuw uitgegeven gaat worden, was bij Rubinstein Media nog niet bekend.