Gore blijft optimistisch in race VS

Al Gore blijft optimistisch: hij schatte zijn kansen op het winnen van de presidentsverkiezing gisteren op vijftig procent. Morgen speelt voor het hoogste Hof van Florida in hoger beroep de rechtszaak die algemeen wordt gezien als zijn laatste kans.

De Republikeinse presidentskandidaat George W. Bush ziet vol vertrouwen uit naar de periode die voorbij de rechtszaken ligt. Op de CBS-televisie zei hij gisteravond: ,,Ik meen deze verkiezingen te hebben gewonnen, maar mijn tegenstander heeft de beslissing genomen het resultaat te blijven aanvechten. Ik heb daar begrip voor.''

Het Supreme Court van Florida besloot gisteren de behandeling in hoger beroep te accepteren van de zaak die Gore maandag op alle fronten verloor voor de rechtbank in eerste aanleg. De rechter in Tallahassee zei toen dat Gore niet had aangetoond dat handmatige hertelling van de stemmen in enkele kiesdistricten het resultaat van de verkiezingen zou veranderen. Daarop verwierp hij Gore's protest tegen de hele uitslag in de staat Florida.

Vandaag moesten de advocaten voor Bush en Gore schriftelijk hun laatste argumenten indienen bij het hoogste Hof van Florida. Dat hof kreeg maandag van het federale Supreme Court in Washington de opdracht zijn eerdere vonnis over de handmatige hertelling van stemmen opnieuw te motiveren. Het is onbekend of die twee zaken door het Florida Supreme Court tegelijk zullen worden behandeld.

De Republikein Bush was gisteravond vooral verzoenend. Hij wilde Gore geen slechte verliezer noemen: ,,Hij en ik delen iets. Wij hebben ons alle twee met hart en ziel in deze campagne gestort. Hij doet wat hij meent dat goed is.''

Gevraagd wat hij als het grootste gevaar zag dat Amerika bedreigt, antwoordde Bush: ,,Isolationisme. Deze natie moet zich niet terugtrekken achter zijn grenzen. Wij moeten samenwerken met onze buitenlandse vrienden als we elkaar niet nodig hebben; dan zijn we sterke bondgenoten als we elkaar wel nodig hebben bij het bestrijden van terrorisme en extremisme.''

De presidentsverkiezing wordt verder uitgevochten in afzonderlijke rechtszaken:

Gouverneur Bush eist het ongrondwettig verklaren van iedere handmatige hertelling in een beperkt aantal kiesdistricten. Deze eis speelt nu in hoger beroep voor het federale Hof van Beroep in Atlanta, Georgia.

Individuele burgers eisen het ongeldig verklaren van alle poststemmen. Republikeinse partijwerkers hebben ontbrekende identificatie-gegevens op duizenden aanvraagformulieren van partijgenoten mogen aanvullen, terwijl Democraten die kans niet kregen. Dit speelde in de kiesdistricten Seminole en Martin.

Republikeinen eisen dat ongeldig verklaarde poststemmen alsnog worden meegeteld. Dit speelt in zeven andere kiesdistricten in Florida, die de wet strikt toepasten en poststemmen zonder datum naast zich neerlegden.

Dossier amerikaanse verkiezingen: www.nrc.nl