Fiscaal adviseur is cursusmoe

Wat betekent het nieuwe fiscale stelsel voor belastingadviseurs? Vooral overuren en cursussen.

Meneer De Boer heeft een groentezaak als eenmansbedrijf en wil een pand kopen. Zijn vriendin sluit daarvoor een lening af bij de bank en leent het geld aan hem. In het Golden-Tuliphotel te Weert buigen 32 belastingadviseurs zich over de fiscale gevolgen voor meneer De Boer. Het is de zoveelste keer dit jaar dat ze worden bijgeschoold over het nieuwe belastingsstelsel. Vanavond gaat het over winst uit ondernemingen.

De docent vraagt door, nu naar de fiscale gevolgen voor de vriendin van meneer De Boer. De adviseurs die hun huiswerk het beste gedaan hebben zitten vooraan, van de achterste rijen komt nu en dan een mompelend antwoord. De adviseurs zijn cursusmoe.

,,Dit is mijn vijftiende cursus'', zegt Jan Smeets van juridisch adviesbureau Waeyen-Scheers uit Grathem. ,,Mijn werkgever is tot nu toe zo'n 4.000 à 5.000 gulden voor me kwijtgeweest aan bijscholing.''

Voor zelfstandig belastingadviseur Chris Verlinden is dit de zesde cursus in het afgelopen halfjaar. Daarnaast houdt hij de verplichte vakliteratuur en tijdschriften als de Fiscaloog en het weekblad Fiscaal Recht bij. ,,Het enige wat tot nu toe helemaal duidelijk is, is dat het nieuwe stelsel niet helemaal duidelijk is'', zegt Verlinden. ,,Er zijn al zoveel dingen gewijzigd en nog steeds worden iedere keer de regels aangepast.''

Belastingadviseur Aad Hofland uit Berkel en Rodenrijs zegt nog steeds `ontzettend veel' vragen te hebben over het nieuwe stelsel. ,,Ik ben bij verschillende seminars geweest, maar telkens veranderen de regels weer. En ik lees verschrikkelijk veel vakbladen, maar ze schrijven allemaal iets anders.''

Op 14 september vorig jaar presenteerden minister Zalm van Financiën en staatssecretaris Vermeend het nieuwe belastingplan. Sindsdien zijn er talloze aanpassingen geweest. De vorige maand aangenomen Veegwet had een eind moeten maken aan alle onzekerheid. Maar ook in Weert geeft de docent toe geen antwoord te hebben op sommige vragen, omdat er nog geen duidelijkheid is over sommige situaties of omdat onderdelen nog worden aangepast.

Bij elke wijziging past een nieuwe cursus. Bert van den Kerkhof, hoofd bureau vaktechniek van juridisch adviseur ABAB, geeft zelf cursussen voor uitgever Kluwer over de fiscale gevolgen voor de agrarische sector. ,,Het seminar waarop ik die cursus geef wordt dit jaar al voor de vierde keer gehouden. Organisaties als Kluwer beleven gouden tijden.''

Een studiedag van Kluwer kost 1.000 gulden per dag, op de universiteiten kosten seminars gemiddeld 500 tot 600 gulden per dag. De cursus in het Golden Tulip wordt georganiseerd door het Nederlands College van Belastingadviseurs en kost zijn leden ongeveer 300 gulden. De meeste werkgevers betalen dit voor hun werknemers. Volgens Van den Kerkhof hebben adviseurs zeker vijf van die dagen nodig. ,,En dan ben je er nog niet. Gedurende de rit moet je steeds bijstellen.''

Zelfstandige adviseurs draaien zelf voor de kosten op, en kunnen die investering nu nog nauwelijks terugverdienen. Verlinden: ,,Het drukst heb ik het nu met klanten die opbellen en kort wat vragen stellen. Ik kan die paar minuten moeilijk berekenen.''

Die rekening komt volgend jaar wel. Verlinden verhoogt zijn uurtarief van 75 gulden nu naar 100 gulden. Zijn buurman op de cursus doet dat ook. Adviseur Smeets zegt dat zijn baas de tarieven volgend jaar met 10 procent verhoogt. ,,Een gemiddelde stijging die veel kantoren aanhouden.''

Voor de grote juridische en accountantbureaus gelden andere regels. Hun werknemers zijn merendeels universitair geschoold waardoor ze tarieven kunnen berekenen van enkele honderden guldens per uur. Fiscalisten van de bureaus zelf scholen hun collega's intern bij.

Volgens directeur Peter van den Berg van het College van Belastingadviseurs is het `belastingcircus' anderhalf jaar geleden al begonnen: ,,Belastingadviseurs draaien stapels overuren en reken maar dat die worden doorberekend.''

Van den Kerkhof: ,,We hadden het dubbele aantal uren weg kunnen zetten, maar we hebben er de mensen niet voor. De meeste adviseurs bij ons werken al zeker zestig uur per week. Veel andere werkzaamheden worden nu door de drukte terzijde geschoven. De helft van de tijd gaat in het nieuwe belastingstelsel zitten, terwijl we er al gigantisch veel uren aan besteed hebben.''

Smeets: ,,Vermeend zei vorig jaar bij de presentatie van het nieuwe stelsel dat belastingadviseurs wel ander werk konden gaan zoeken. Het tegengestelde is het geval.''

Dit is het laatste artikel in een serie over het nieuwe belastingstelsel. Eerdere afleveringen verschenen op 2 en 5 december. De bijlage Profiel is morgen geheel gewijd aan het belastingplan.

    • Esther Rosenberg