Faust en Hamlet achter de vensters van Trusttheater

Het spookt in het Trusttheater in Amsterdam. Achter de ramen van de voormalige kerk aan de Kloveniersburgwal lacht Mefistoles je toe, kijkt Hamlet je vertwijfeld aan, doen de versleten horigen uit De Kersentuin een dansje. Door de open deuren klinkt een kakofonie van waanzinnig geschreeuw, wanhopig gefluister. De personages uit de toneelstukken van Trust nemen nog eenmaal bezit van het theater voordat ze met de toneelgroep voorgoed verdwijnen.

Op 1 januari gaat de Trust op in de nieuwe fusiegroep De Theatercompagnie. Ter afsluiting van twaalf jaar spraakmakend toneel brengt de groep een terugblikboek uit met mooie plaatjes en essays. Veel indringender is echter de video-installatie die Barbara van Loon maakte: Mijn ziel is mijn schoonheid maar jammer genoeg is mijn ziel zo vreselijk binnenin. Op de vensters van het theater en op halfronde langwerpige schermen in de hallen projecteert Van Loon montages van dertig Trust-voorstellingen.

Omdat Van Loon slechts video's had van de laatste voorstellingen, liet zij de spelers in een week tijd hun favoriete scènes opnieuw spelen. Die week moet een uitzinnige verkleedpartij zijn geweest, een feest voor de kleedster en de grimeur. Sylvia Poorta trok nog eens de bokkenpoten uit Faust aan; Jaap Spijkers speelde nog eens zijn verschillende Simpele Boeren; Jacob Derwig liet als Hamlet nog eens de woede in zijn ogen verschijnen.

Van Loon laat geen hele scènes zien, maar monteert alles door elkaar. Als achter het middelste raam de familie uit De Kersentuin een feestmaal houdt, kotst in het linkerraam een vrouw haar wijn uit. In de haar vensters zien we de Trust, die als een klas afgestudeerde acteurs in 1988 met behoud van uitkering als collectief begon, uitgroeien tot een goedlopend gezelschap dat onder leiding van Theu Boermans nu dóór wil groeien. Tegelijkertijd is Van Loons installatie een op zichzelf staande montagevoostelling geworden, over een rusthuis voor afgedankte personages. Ze zijn nog tot zondag te zien.

Video-installatie Barbara van Loon, Trusttheater, Kloveniersburgwal 50, Amsterdam, t/m 10/12, na zonsondergang.

    • Wilfred Takken