FAO: Uitsterven dieren bedreigt landbouw en voeding

De biodiversiteit onder dieren die voor landbouw en voeding worden gebruikt, is in hoog tempo aan het teruglopen. Iedere week verdwijnen er twee rassen van dit soort `boerderijdieren'. Wereldwijd wordt een derde van alle rassen met uitsterving bedreigd, in Europa zelfs bijna de helft.

Dit staat in een rapport van de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (www.fao.org). Dat schetst de ontwikkeling van de 6.500 rassen in 170 landen die de FAO volgt. De organisatie heeft voor Nederland elf rassen op de lijst van bedreigde landbouwhuishouddieren gezet.

Het is van essentieel belang dat er diversiteit blijft bestaan onder de dierrassen die in de landbouw worden gebruikt, zei FAO-medewerker Keith Hammond, verantwoordelijk voor dier-genetische bronnen. Dit stelt boeren in staat ,,veestapels te kiezen of nieuwe rassen te ontwikkelen als antwoord op veranderingen in het milieu, ziektes, en veranderingen in de vraag van consumenten. Genetische diversiteit is een verzekering tegen toekomstige uitdagingen en bedreigingen als hongersnood, droogte, en epidemieën.''

De afgelopen honderd jaar zijn volgens Hammond ongeveer duizend rassen verdwenen. ,,Zonder afdoende actie kan een groot aantal landbouwhuishouddieren die nu met uitsterven worden bedreigd, in de komende twintig jaar verloren gaan, zei hij. Hij zei dat onder de zoogdieren die in de landbouw worden gebruikt, in vijf jaar tijd het aantal bedreigde rassen is gestegen van 23 naar 35 procent. Onder de vogelrassen zijn die percentages gestegen van 51 naar 63 procent.

De grootste bedreiging voor de diversiteit is de uitvoer van dieren uit landen met een geavanceerde landbouwtechnologie naar Derde-Wereldlanden. Die lijken vaak productiever, zei Hammond, maar dergelijke rassen zijn vaak niet goed bestand tegen de andere, meestal zwaardere leefomstandigheden in Derde-Wereldlanden. Daarom mogen de inheemse dierrassen niet verloren gaan, aldus de FAO-medewerker.

In Nederland zijn volgens het FAO-rapport drie rassen in de kritieke fase, met minder dan honderd geslachtsrijpe vrouwelijke dieren. Dat zijn de brandrode runderen, de Friese roodbontkoeien en de Groninger paarden. Voor de laatste twee rassen is een beschermingsprogramma opgesteld, zo concludeert het rapport.

Drie koeienrassen in Nederland worden volgens de FAO bedreigd. Dat zijn de Dutch belted koe, de Groninger Blaarkop, en de Lakenvelder. Ook het Gelders paard wordt met uitsterving bedreigd, zo blijkt het rapport, net als vier Nederlandse schapensoorten: de Clun forest, de Zwartbles, het Drentse heideschaap, en het Mergellandschaap.

    • Marc Leijendekker