Europa dreigt Korea met handelssancties

De Europese Unie dreigt met extra invoertarieven of importbeperkingen op Zuid-Koreaanse auto's en electronica als Seoul de staatssteun aan de scheepsbouwindustrie niet fors terugschroeft. De Europese Commissie gaat de staatssteun door de Koreaanse overheid onderzoeken. Als dit onderzoek de huidige vermoedens bevestigt, volgt een procedure bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Die kan leiden tot handelssancties, die de Koreaanse economie fors zullen treffen. Volgens minister Jorritsma van Economische Zaken doen al geruchten de ronde dat de Koreaanse industrie onder de staalprijs werkt en alleen overleeft dankzij staatssteun. Het marktaandeel is in twee jaar tijd gestegen van 24,9 tot 40,3 procent. Het Europese aandeel daalde tot 16,6 procent dit jaar. De wereldmarkt bedraagt momenteel 15,5 miljoen ton aan laadvermogen. De Europese industrieministers besloten gisteren juist de productiesteun voor de eigen scheepsbouw eind deze maand definitief op te heffen.