Dodental bij rellen in Ivoorkust loopt op

Bij politieke en etnische botsingen in Abidjan, het bestuurlijk en economisch centrum van Ivoorkust, zijn gisteren en vannacht meer dan dertig doden gevallen. Soldaten schoten vannacht op alles wat bewoog om naleving van de avondklok af te dwingen. Na de eerste rellen van maandag had president Laurent Gbagbo de noodtoestand afgekondigd en een avondklok ingesteld, vooruitlopend op de parlementsverkiezingen van zondag.

De minister van Binnenlandse Zaken kondigde vanmorgen via de staatsradio aan dat politie en leger alle banken en openbare gebouwen zullen bewaken. Ook stadsbussen krijgen gewapende bewakers. Met die maatregelen hoopt de regering de orde in het land te herstellen. Financiële instellingen en deze meeste winkels bleven deze week gesloten nadat demonstraties van de oppositie uitliepen op gewelddadige confrontaties met de strijdkrachten.

De politie heeft de afgelopen twee dagen 22 mensen aangehouden, onder wie de woordvoerder van de oppositionele RDR, Ali Coulibaly. Na zijn arrestatie riep Coulibaly via radio en televisie op tot kalmte. Volgens zijn partijgenoten gebeurde dat onder dwang. Aanhangers van de liberale RDR protesteren sinds maandag omdat hun politieke leider Alassane Ouattara niet aan de verkiezingen mag meedoen. De RDR gaat door met demonstraties en boycot de verkiezingen.

De Verenigde Naties en de Europese Unie hebben hun waarnemers teruggetrokken die op een eerlijk verloop van de verkiezingen moesten toezien. Frankrijk heeft de uitsluiting van RDR-leider Ouattara fel veroordeeld. Bij politieke en etnische gevechten na de presidentsverkiezingen in oktober vielen meer dan 200 doden.