De staart van Pauw

Elke dag op televisie is ook een geregeld leven, net als elke dag dronken zijn. Ik bedoel dat er achteraf zo weinig over valt te vertellen. Het is een saai vak, niet om te doen, maar het levert geen imposante herinneringen op. Aan een bureau zitten, een tekst oplezen of gasten interviewen.

Een verpleegkundige in een ziekenhuis maakt meer mee dan Jeroen Pauw. Wat een tv-persoonlijkheid aan belangrijks meemaakt, heeft iedereen al gezien. Het is vergeten, zodra de lichten doven. Vandaar dat de roddelbladen buiten de studio op zoek gaan naar tragiek die het charisma verdiept. Katja Schuurman werd beroemd door dronken in een jeep om te slaan, maar over Pauw hebben ze nog weinig kunnen vinden. Wat moet je dan zeggen tegen een interviewer die je ziel wil blootleggen? Je licht je leuke laarsjes op en zegt ,,Allemaal koket''. Je vertelt bij Theo van Gogh eens over de miskraam van je losvaste vriendin, Manuela Kemp. Leuk nieuws voor de roddelbladen, zeg je dan.

Zo zag ik Pauw langs de talkshows trekken om reclame te maken voor zijn eigen nieuwe interviewprogramma De Hemelpoort dat vanavond begint. Na elf jaar bij RTL treedt hij toe tot de publieke omroep, BNN. Deze jeugdomroep heeft met Pauw een jonge man binnengehaald die nooit oud wil worden, een knappe Peter Pan. Intelligent en moeiteloos geslaagd is de schattige krullenkop blijven steken op zijn ideale leeftijd, zo rond 22. Stijlvol, gevoelig, niet macho, een moderne vrouwenman. Hij is dus naast Bart, die niet kán groeien, de icoon van de kijkersgroep oudere jongere dertigplussers.

Pauw spreidde zondag zijn staart tot waaier bij Theo van Gogh en gisteren bij Barend en Van Dorp. De oude rotten spraken hem gisteren bestraffend toe over zijn zelfmarketing. ,,Waarom moeten wij dat allemaal weten?'', vroeg Henk van Dorp verontwaardigd. Omdat hij vond dat hij moest meespelen, zei Pauw. Als interviewer vond hij het ook flauw als zijn gast niets wilde zeggen. Veel interviewers, zoals ook Barend en Van Dorp houden er een dubbele moraal op na, vertellen nooit over zichzelf en rekenen op de ijdelheid van de gast. ,,Niemand kan me uitleggen wat diepgang is. Jij wel?'', zei Pauw tegen Van Gogh over relaties die langer dan zeven jaar duurden. Hij was vaak verliefd, te vaak naar zijn smaak, en hij zette vrouwen dan op een voetstuk. Aan seks dacht hij niet meteen, want dat zou haar maar ,,besmeuren''. Ik dacht weer terug aan mijn piepjonge jaren en dat is mooi voor BNN.

Pauw wil geen kinderen en heeft een hekel aan ouders: ,,Die zitten zichzelf behoorlijk in de weg. Zij projecteren hun frustraties op het kind''. Bij zijn eigen ouders ervoer hij dat ook. Hij wil zijn leven lang kinderloos blijven. Toen hij hoorde dat zijn vriendin zwanger was, werd hij even enthousiast maar de miskraam luchtte hem ook wel op. ,,Wat je na zes weken door de plee doortrekt, is eigenlijk nog geen kind'', zei hij gisteren. Ik ken geen vrouw die het is overkomen en die er zo gemakkelijk over denkt. Heeft Pauw zich bij iets neergelegd of is het opzet?

Pauw heeft gelijk als hij denkt dat ik als kijker van dit soort openbaringen smul. Ik zit er al driekwart rubriek over te praten. Roddel prikkelt de fantasie en levert de casuïstiek voor moraal en levensbeschouwing. Het is de aantrekkelijkheid van Pauws eigen progamma's. Pauw vertelt over hoe hij op zijn achttiende alleen op een boot woonde en ik stel me een gebruinde Loosdrechtse zeilboy voor.

Wat wilde hij nog verder in zijn leven, vroeg Van Dorp gisteren. Mooie programma's maken, stukjes schrijven en proberen gelukkig te zijn, zei Pauw. Vanavond interviewt hij Loretta Schrijver, zijn voormalige Gooise vriendinnetje en nieuwslezercollega bij RTL, over haar dierenprogramma. Ook een andere gast kwam gisteren aan de beurt, Molukker Jim Pattury, net terug van een reis naar Ambon, waar zijn familie etnisch wordt gezuiverd en waar hij ternauwernood zelf aan sluipschutters ontsnapte. Ademloos had hij naar Pauw geluisterd.

    • Maarten Huygen