Cuba eert Lennon

John Lennon krijgt een standbeeld op Cuba. Overmorgen, precies twintig jaar nadat hij in New York door een geesteszieke fan werd doodgeschoten, wordt in een klein park in het centrum Havanna een bronzen beeld van de populairste Beatle onthuld. Het beeld, gemaakt door de Cubaanse beeldhouwer José Villa Soberón, is een zittende, in jeans gehulde Lennon, met lang haar en een rond brilletje.

Het beeld is onderdeel van een grote herdenking van Lennon op Cuba. Werk van Lennon zal worden uitgevoerd op een concert dat vrijdag zal worden gegeven bij de `anti-imperialistische tribune José Marti', bekend van de urenlange toespraken van de Cubaanse leider. De revolutionaire zanger Silvio Rodriguez zal dan voor het eerst in zijn loopbaan een lied in het Engels vertolken: Lennons `Love'. Verder zullen Cubaanse groepen en koren liederen van The Beatles ten gehore brengen.

Ook zal er een Cubaans boek over Lennon verschijnen. Francisco Lopez Sacha, voorzitter van de Cubaanse schrijvers- en kunstenaarsbond, beklemtoont dat Lennon `een progressieveling en pacifist en een slachtoffer van de FBI' was die `de uitbuiting van de arbeidersklasse door het kapitalistische systeem veroordeelde.'

,,De postulaten van de Cubaanse revolutie zijn in volledige overeenstemming met de opvattingen van John Lennon'', aldus Lopez Sacha.

Toen Lennon nog leefde, waren zijn liedjes en die van The Beatles op Cuba van overheidswege verboden, omdat ze getuigden van `ideologische zwakheden' en bovendien werden gezongen in het Engels, de taal van de grote vijand, de Verenigde Staten.