Belastingadvies wordt flink duurder

Belastingadviseurs verhogen volgend jaar hun uurtarieven met gemiddeld 10 procent. Oorzaak hiervan zijn de extra investering – in tijd en geld – in verband met studie op het nieuwe belastingstelsel en het personeelstekort in de sector.

Dit blijkt uit een rondvraag onder belastingadviseurs. Belangenverenigingen van belastingadviseurs vinden de tariefstijging vanzelfsprekend. Het Nederlandse College van Belastingadviseurs (CB) noemt het ,,logisch'' dat adviseurs hun prijzen verhogen en noemt het personeelstekort als belangrijkste oorzaak. DirecteurVan den Berg onderstreept dat de adviseurs geen onderlinge afspraken over de tariefstijgingen hebben gemaakt, wat verboden is.

Directeur F. Sobels van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs wijst erop dat de salarissen van adviseurs het afgelopen jaar al flink zijn gestegen door de krapte op de arbeidsmarkt. Bovendien zijn hun kosten gestegen: ,,Ook de huurprijzen voor de locaties die we moeten boeken voor de cursussen zijn bijvoorbeeld met 10 procent verhoogd.''

Door het nieuwe belastingstelsel hebben fiscaal adviseurs het veel drukker dan normaal. Personeel van menig kantoor mag tot eind dit jaar geen verlof opnemen.

DOSSIER BELASTINGPLANwww.nrc.nl/Economie

    • Esther Rosenberg