Australië gaat veel meer geld uitgeven aan leger

Australië zal zijn defensiebudget het komende decennium met bijna 32 miljard gulden verhogen. Met het geld worden onder andere 100 nieuwe gevechtsvliegtuigen gekocht, transporthelicopters en 3 torpedebootjagers. Het aantal soldaten gaat van 51.000 naar 54.000 in 2010. In de vanochtend gepresenteerde beleidsnota staat dat de strijdkrachten in staat moeten zijn Australië te verdedigen zonder afhankelijk te zijn van andere troepen, en dat zij daarom de mogelijkheid moeten hebben de zee- en luchtvaartwegen naar Australië te controleren. Daarnaast moet het leger uitgerust zijn voor nieuwe (regionale) taken, zoals de VN-vredesmissie in Oost-Timor. In de nota staat dat Australië's directe buren – Indonesië, Oost-Timor, Papoe Nieuw Guinea, Fiji en de Solomon Eilanden – voor grote economische en structurele uitdagingen staan. Eerder deze week zeiden militaire analisten op een seminar in Canberra ronduit dat Australië wordt omgeven door landen die `niet levensvatbaar', `onstabiel' of `nutteloos' zijn. Die laatste kwalificatie sloeg op Nieuw Zeeland, dat een actief ontwapeningsbeleid voert.