Atleet van gebruiker tot handelaar

De geschorste atleet Troy Douglas traint sinds kort jeugdige atleten. Om de kost te verdienen handelt hij in voedingssupplementen. Oftewel middelen die hem vorig jaar zelf op een schorsing kwamen te staan, toen hij door de interna- tionale atletiekfederatie werd betrapt op het gebruik van het verboden middel nandrolon.

In een hoek van de conferentiezaal van sportcentrum Papendal staat een bebrilde zwarte man met een gespierd lichaam. Tijdens het forum Nieuwe concepten in hoogtetraining (afgelopen zaterdag) probeert hij potten creatinepoeder, ampullen en energiedrankjes aan de man te brengen. De verkoper heet Troy Douglas (38), gewezen sprintkampioen van het eilandstaatje Bermuda en sinds twee jaar ingezetene van Nederland. Douglas gaf onlangs aan de door de internationale atletiekfederatie (IAAF) schorsing niet meer aan te willen vechten. Het geld voor een advocaat was op. Bovendien duurt het nog maar een klein half jaar alvorens hij zich weer op het internationale atletiekpodium mag vertonen.

Douglas nam deel aan drie Olympische Spelen. Vorig jaar werd de atleet betrapt op het gebruik van nandrolon. Hij ontkende. De te hoge waarde zou het gevolg zijn van stress of onzuivere voedingssupplementen. Hoewel vrijgesproken door de Nederlandse atletiekunie (KNAU) kon hij zich niet meer kwalificeren voor de Olympische Spelen in Sydney.

Waarom verkoop je uitgerekend de voedingssupplementen die naar eigen zeggen hebben geleid tot je schorsing?

Douglas: ,,Ik moet toch ergens van leven. Atleten die niet kunnen lopen, krijgen geen uitkering. Ik bust my ass om wat bij te verdienen.''

Is de bereidheid van Nederlandse sporters groot om voedingssupplementen te gebruiken?

,,Nog niet. Jullie Nederlanders zijn eigenwijs. Sporters weten wat goed voor ze is, en voedingssupplementen horen daar niet bij. Niet dat ze ze niet gebruiken. Alleen komen ze er liever niet voor uit. Maar over een tijdje zit het in het standaardpakket van elke sporter. Per maand ben je er dan 2000 gulden aan kwijt.''

En werkt het?

,,Nee, dat is het ironische. De inzet en passie bepalen 98 procent van je prestatie. Je haalt hoogstens 2 procent uit de voedingssupplementen. Maar wetenschap en sporters zijn verwikkeld in een zelf gecreëerde ratrace. De wetenschap komt om het half jaar met nieuwe, betere supplementen die alle sporters moéten hebben. Ze hollen elkaar als kippen zonder kop achterna.''

Wat vind je van de Nederlandse atletiekjeugd?

,,Talent is er zeker. Maar het sijpelt allemaal weg. Zijn ze 22, dan is de bezieling verdwenen. Dan denken ze aan hun carrière, aan geld verdienen. Vervolgens blijven ze nog een jaar of twee hangen, omdat ze het zo `gezellig' vinden. Daarna kappen ze ermee. Doodzonde.''

Dat kun jij niet begrijpen?

,,Nee, in Bermuda worden ze op hun 22ste pas echt hongerig. Daar lopen ze met hart en ziel. Hier is een andere mentaliteit, het lijkt alsof ze het als een straf ervaren. Pff, al dat trainen en zwoegen, je wordt er moe van. Unbelievable! Wat is er nu mooier dan alles uit lichaam en geest te halen?''

Ligt er nog een atletiekcarrière voor jou in het verschiet?

,,Ach, ik ben nu 38. Naar de Olympische Spelen in Athene (2004, red.) ga ik niet meer. Na mijn schorsing wilde ik definitief stoppen, maar mijn trainer heeft dat uit mijn hoofd gepraat. Ik heb nu weer veel plezier in het trainen. Over een half jaar zal ik iedereen een poepie laten ruiken!''

    • Martijn van Leeuwen