Arsenal laat Bayern alsnog langszij komen

Arsenal heeft gisteren, in groep C van de Champions League, een 2-0 voorsprong uit handen gegeven en op eigen veld uiteindelijk genoegen moeten nemen met een puntendeling tegen Bayern München, 2-2. Na twee speelronden gaat de Duitse club daardoor alleen aan de leiding, terwijl de ploeg uit Londen met slechts één punt de laatste plaats bezet. Het andere duel uit groep C, tussen Olympique Lyon en Spartak Moskou, eindigde in een 3-0 zege voor de Fransen.

Het duel tussen Arsenal en Bayern, gespeeld op Highbury, begon twintig minuten te laat wegens een bommelding. Negatieve gevolgen had de vertraging niet voor het spel, want Arsenal, zonder de aan een hamstring geblesseerde Dennis Bergkamp, begon furieus. De ploeg van coach Arsène Wenger was heer en meester, en al na vier minuten rondde Thierry Henry een vloeiende aanval af. Op aangeven van collega-spits Nwankwo Kanu passeerde hij doelman Oliver Kahn van Bayern.

Pas na rust verdubbelden de Engelsen de score. Met een fraaie combinatie van Henry en Kanu, afgerond door de laatste, leek Arsenal het duel in de 55ste minuut voortijdig te beslissen. Maar nog geen minuut later stelde Bayern al weer orde op zaken. Middenvelder Michael Tarnat strafte een verdedigingsfout genadeloos af door vanaf de rand van het strafschopgebied raak te schieten, 2-1.

Tien minuten later was de stand gelijk, na een weergaloze vrije trap van Mehmet Scholl. Wellicht omdat hij uitgleed bij het schot, kreeg de bal een prachtige curve die doelman Alex Manninger kansloos liet: 2-2. In het restant van de wedstrijd mocht Arsenal, fysiek de mindere van de twee, van geluk spreken dat de Duitsers genoegen namen met een gelijkspel.

Anderlecht heeft het verrassende optreden in de Champions League niet kunnen voortzetten. In Madrid bleek de Belgische topclub niet opgewassen tegen de kracht en routine van Real Madrid: 4-1. Bij rust was de stand al 3-0 in het voordeel van de koploper in groep D. Twee weken geleden verraste Anderlecht nog, door in het Astridpark in Brussel het kapitaalkrachtige Lazio Roma met 1-0 te verslaan. In de openingsronde waren de Belgen al te sterk voor hoger aangeslagen tegenstanders als PSV (twee keer) en Manchester United.

Gisteren was van een wedstrijd geen sprake. Al snel deelde Fernando Morientes de eerste klap uit, door een tegenstander uit te kappen en de doelman te passeren. Luis Figo, uit een strafschop, maakte er in de 23ste minuut 2-0 van, korte tijd later gevolgd door de 3-0 van de voet van Ivan Helguera. Na de rust nam Real gas terug, al wist Anderlecht daar niet van te profiteren. Aanvoerder Roberto Carlos schoot raak uit een vrije trap, dwars door de muur waar twee Real-spelers een gat lieten vallen. Invaller Alin Stoica redde vlak voor tijd de eer, 4-1.

In dezelfde groep stond Lazio voor de taak om op eigen veld tegen Leeds United de eerste punten te pakken. In de eerste helft hadden de Italianen daartoe de kansen, maar tot scoren kwam de ploeg niet. Eenmaal stond de lat een doelpunt in de weg, een andere keer haalde Leeds-speler Jonathan Woodgate een inzet van Marcelo Salas van de lijn. Aan de andere zijde moest een verdediger van Lazio er op de lijn aan te pas komen om een Engelse treffer te voorkomen.

Ook na rust bleef het lang 0-0, totdat Alan Smith tien minuten voor tijd, na een subtiele hakbal van collega-aanvaller Mark Viduka, in stelling werd gebracht en doelman Angelo Peruzzi passeerde, 0-1.

Olympique Lyon, in de eerste ronde nog een van de tegenstanders van Heerenveen, kende in groep C geen moeite met Spartak Moskou. De Russen, normaliter een ploeg waartegen het moeilijk scoren is, stonden bij rust al met 3-0 achter, door toedoen van Marlet en Anderson (2).