Amerika geeft Duitsland paneel

Een 16de-eeuws schilderij van een Christuskop, dat kort na de Tweede Wereldoorlog uit Duitsland was ontvreemd, is gisteren in New York aan de Duitse autoriteiten teruggegeven. Het gaat om een paneel uit 1503 geschilderd door de Italiaanse schilder Jacobo de' Barbari. De waarde wordt geschat op 5 miljoen dollar. Het paneel gaat naar het Kunstsammlungen zu Weimar Museum in Weimar. Het werd destijds gestolen uit het slot Schwartzburg, in Rudolstadt, waar tijdens de oorlog dertien schilderijen waren opgeslagen. Waarschijnlijk werd het meegenomen door een soldaat van de 15de infanteriedivisie van het Amerikaanse leger die in de omgeving gelegerd was. Ook de andere schilderijen verdwenen. Slechts vier ervan zijn teruggevonden. Het paneel van Barbari dook in 1972 op bij een pastoor van een katholieke kerk in Astoria. De man, die nu 85 is, zegt niet te weten hoe hij in het bezit ervan is gekomen. Hij gaf het schilderij aan een non. Vervolgens kwam het in handen van een restaurateur, waar het in november 1999 in beslag werd genomen.