Acties Greenpeace tegen kernafvalvervoer

Greenpeace zal alles doen om te voorkomen dat kernafval van de kerncentrale in Borssele wordt vervoerd naar de opwerkingsfabriek van Cogéma in Cap La Hague in Frankrijk. Dat heeft de milieuorganisatie gisteren gezegd. Er komt in elk geval een einde aan een actieloze periode rond het transport van kernafval. Borssele mag tot 15 maart 2002 twintig containers met gebruikte splijtstofstaven naar Frankrijk brengen. Volgens Greenpeace is het eerste transport gepland in januari 2001. In september zag Greenpeace voor het eerst vrijwillig af van actie toen er kernafval uit de reactor in Petten naar de Centrale voor Opslag Van Radioactief Afval (Covra) in Borssele werd vervoerd. Een blokkade had volgens Greenpeace toen geen zin omdat Petten z'n afval nergens meer kwijt kon en het stilleggen van de reactor de situatie niet veiliger zou maken.