VOOR KERST: FLENSJES GEVULD MET PADDESTOEL EN EEND

Zowel flensjes als vulling kunnen van te voren worden bereid. Op het laatste moment kunnen de flensjes in een koekenpan worden opgewarmd en vervolgens worden gevuld. Het recept is voor 4 personen. Bereiding van de flensjes: meng bloem, ei, melk en zout tot een dun beslag zonder klontjes.

Laat het beslag een half uur rusten. Bak van dit beslag, in boter in een koekenpan of flensjespan op een matig vuur, 8 dunne flensjes. Wikkel 4 afgekoelde flensjes in huishoudfolie en vries ze in. Of bewaar ze om ze de volgende dag warm op te eten. Bijvoorbeeld gevuld met marmelade, geraspte kaas of ijs.

Bereiding van de vulling: Bak de gesnipperde ui in een klontje boter zacht en glazig. Gril de in de vette kant kruislings ingesneden eendenborst. Reken op 6 minuten voor de vette kant en nog eens 3 minuten voor de andere kant. Giet het vet uit de pan. De vette kant moet knapperig, lichtbruin zijn. Laat het vlees 10 minuten rusten en snijd het dan in zeer dunne plakken.

Bak de in plakjes gesneden paddestoelen in boter en een beetje eendenvet knapperig en lichtbruin. Roer de slagroom en de gebakken ui door de paddestoelen. Roer een scheutje cognac door dit mengsel. Breng op smaak met zout en peper. Schep in elk flensjes wat plakjes eend en paddestoelen met roomsaus en rol ze op.

    • Anne Scheepmaker