Verbod op radardetectoren

De verkoop van apparaten die snelheidscontroles verstoren en verklikken, wordt verboden. Ook het bezit van dergelijke apparatuur wordt strafbaar. Minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) kondigde eerder al een verbod aan op het gebruik van deze radardetectoren door automobilisten.

Het gaat hierbij om laserecho's en lasershields die de snelheidsmeting verstoren en om verklikkers die automobilisten waarschuwen voor controles. Van deze verklikkers zijn er in Nederland naar schatting 10.000 stuks verkocht. Netelenbos wil deze verkoop nu verbieden, omdat het verbod op het gebruik van de detectoren niet afdoende blijkt te zijn geweest. Relatief weinig automobilisten met een radardetector werden aangehouden. Bovendien kost het veel moeite om de kleine apparaten, die vaak uit het zicht zijn ingebouwd in de auto, op te sporen. Daarom wil Netelenbos het probleem bij de bron, de verkoop, aanpakken.

Het openbaar ministerie en de Tweede Kamer drongen al eerder aan op een verbod. ,,Het was alleen nog onduidelijk in welke wettelijke vorm we dit verbod wilden gieten. Maar dat het verbod er moest komen, stond altijd vast'', aldus een woordvoerder van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Het handhaven van een verkoopverbod is volgens de minister relatief eenvoudig en ,,juridische obstakels voor een wettelijk verbod zijn er niet''.

De rechtbank in Middelburg veroordeelde eerder dit jaar in een proefproces een automobilist die een lasershield had gebruikt om snelheidscontroles te frustreren. Ook is uit onderzoek gebleken dat een verbod op de detectoren niet in strijd is met het recht op vrije informatie. Verder wijst Netelenbos erop dat België, Denemarken, Frankrijk, Luxemburg en Zweden de verklikkers en verstoorders al in de ban hebben gedaan. Het wetsvoorstel is naar verwachting over een jaar gereed.