VEB eist 100 mln euro van WOL

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) eist honderd miljoen euro namens beleggers die gedupeerd zijn bij de beursgang van World Online. Directeur P. de Vries heeft zijn schadeclaim gisteren neergelegd in een persoonlijke ontmoeting met P. van Schilfgaarde, de advocaat van World Online.

De VEB vertegenwoordigt 10.138 beleggers die vier miljoen aandelen hebben gekocht bij de beursgang, zo'n zes procent van de nieuw uitgegeven aandelen World Online. De claim komt neer op 25 euro per aandeel. Advocaat Van Schilfgaarde van World Online zegt voor kerstmis te zullen reageren op de claim. De partijen hebben geen afspraak gemaakt voor nieuwe onderhandelingen.

Volgens VEB-juriste F. van 't Groenewout is het bedrag van 25 euro gebaseerd op de het verschil tussen de introductiekoers van World Online (43 euro) en de koers van het aandeel op 4 april, kort nadat de raad van commissarissen van World Online in een persbericht klip en klaar gezegd had dat oprichtster N. Brink haar aandelen World Online niet alleen had overgedragen, maar ook had verkocht.

De VEB heeft zijn dagvaarding aan World Online nog niet verstuurd. Volgens Van 't Groenewout heeft de belangenvereniging gewacht op het gesprek met Van Schilfgaarde. Bovendien heeft de VEB medewerking nodig van World Online om Mallowdale snel te kunnen dagvaarden, een vennootschap op Curaçao van de Zwitserse familie Sandoz. ,,Als wij geen medewerking krijgen kan het na het versturen van de dagvaarding vier maanden duren voordat de zaak kan beginnen.''

Het Italiaanse Tiscali heeft een bod gedaan op de aandelen World Online dat woensdag afloopt. Het aandeel World Online daalde vanmorgen bijna vijf procent tot 10 euro en noteert vijftig procent beneden de waarde van het Italiaanse bod in aandelen Tiscali. Het aandeel Tiscali daalde 7,7 procent .