UPC onderuit na afketsen joint venture

Kabelexploitant UPC ging vanochtend op de beurs onderuit na de bekendmaking dat de fusie van internetdochter Chello met Excite AtHome van de baan is.

Daarnaast gaf ABN Amro een negatief advies over UPC. De bank beveelt haar klanten aan aandelen UPC te verkopen. De twee factoren zorgden voor een koersdaling van UPC van 5,9 procent. Vroeg in de middag noteerde het aandeel 11,90 euro.

De kabelaar vormde met deze daling een uitzondering op de Amsterdamse beurs. Andere technologie- en telecomfondsen mochten zich vanmorgen in de belangstelling van de beleggers verheugen. De aandelen gingen over een breed front omhoog.

Het staal- en aluminiumconcern Corus stond weer in de belangstelling. Gisteren boekte het Brits-Nederlandse bedrijf al een koersstijging van bijna 15 procent, vanmorgen kwam daar nog een winst van 7 procent bovenop. Aan het einde van de ochtend noteerde het aandeel 1,23 euro. Corus profiteert van de daling van het pond sterling, de valuta waarin het bedrijf de resultaten berekent. Een duur pond is een belemmering voor de afzet van Britse producten in continentaal Europa, en Corus heeft daar de laatste tijd zwaar onder geleden.

Op het Damrak steeg alleen ASM Lithography sterker dan Corus. ASML won 7,1 procent op 24,72 euro. Philips boekte een winst van 5,5 procent op 42,16 euro.

Getronics was een van de weinige technologiefondsen die een stap terug moesten doen. De automatiseerder daalde 1,9 procent naar 5,69 euro. Na de afstraffing van twee weken geleden, toen het fonds meer dan 40 procent van zijn waarde verloor, is de koers blijven dalen. Het koersverlies is inmiddels tot boven de 50 procent opgelopen.

KPN wist de dalende trend van de voorbije dagen te doorbreken. Het telefoniebedrijf steeg 2,6 procent naar 14,54 euro, nadat het gisteren bijna 6 procent was gedaald.

Akzo Nobel heeft testen van het nieuwe medicijn pentasaccharide met goed gevolg voltooid. Het medicijn is volgens het chemie- en farmacieconcern een significante verbetering bij de behandeling van trombose. Akzo Nobel krijgt nu een vergunning om het medicijn in de Verenigde Staten te verkopen. Waarschijnlijk zal het vanaf het derde kwartaal volgend jaar aan het resultaat gaan bijdragen. Het aandeel Akzo Nobel klom 1 procent naar 55,70 euro.

Hagemeyer recupereerde vanochtend enigszins van de tik die het gisteren kreeg. De markt strafte een negatief analistenrapport af met een koersdaling van bijna 9 procent. Vanmorgen steeg Hagemeyer 4,7 procent.

Een andere forse stijger onder de hoofdfondsen was uitgever Elsevier. De uitgever plaatste vorige week zonder moeite nieuwe aandelen ter waarde van 4 miljard gulden. Sindsdien stijgt de koers sterk. Vanochtend klom het aandeel 4,6 procent op 15,56 euro.