Taxibazen Amsterdam aangehouden

De Amsterdamse politie heeft gisteren in de taxibranche vier personen aangehouden op verdenking van oplichting en belastingfraude. Een van de gearresteerde personen is Th.J., bestuurslid van de Taxi Centrale Amsterdam (TCA).

De politie vermoedt, mede na controles door de Rijksverkeersinspectie en de belastingdienst, dat in de Amsterdamse taxiwereld op grote schaal belastingfraude wordt gepleegd door het manipuleren van de stand van de kilometertellers. Taxi's worden volgens de politie voorzien van zogenoemde kilometerteller-onderbrekers waarmee na een rit de stand van de teller weer kan worden teruggezet.

De vier aangehouden personen zijn het TCA-bestuurslid, zijn compagnon, een medewerker en een directeur van een bedrijfje in Purmerend. Zij worden verdacht van het inbouwen van de kilometerteller-onderbrekers of als directeur daarvoor verantwoordelijk te zijn.

Begin vorige maand werd bekend dat de Amsterdamse politie bezig is met een groot strafrechtelijk onderzoek naar de TCA. Directeur Grijpink liet weten dat hij ervan uitging dat hij en de TCA-bestuurleden H. Janmaat en G. van Gelderen eerdaags konden worden opgepakt. De politie ontkende toen dat er arrestatiebevelen voor hen klaar lagen. Grijpink en de bestuursleden zouden worden verdacht van fraude met taxivergunningen. In Amsterdam heeft lang een bloeiende handel in taxivergunningen bestaan. Taxivergunningen waren wettelijk niet overdraagbaar, maar taxibazen bedachten telkens nieuwe bedrijfsconstructies om hun vergunningen toch te gelde te kunnen maken.

Het onderzoek van de politie startte begin dit jaar na rellen in de taxiwereld toen TCA-chauffeurs protesteerden tegen vrije concurrentie. De gemeente Amsterdam moet nog steeds de telefoonpalen van TCA verwijderen. De gemeente droeg TCA al in oktober op de palen te verwijderen, maar de bestuursrechter hield dit tegen. De gemeente moest van de rechter een civiele procedure volgen. De gemeente overweegt nu een kort geding tegen TCA aan te spannen om er zeker van te zijn dat de palen eind december weggehaald kunnen worden. Volgens de woorvoerder van wethouder Köhler ziet hij dit kort geding als ,,een juridisch tussenstapje''.