Suriname woedend over postzegel

De Surinaamse ambassadeur in Nederland, Evert Azimullah, is ontstemd over een aantal streekpostzegels die de firma Streekpost Pannekoek uit het Overijsselse Nieuwleusen heeft uitgebracht. Azimullah vindt de zegels `Suriname 25 jaar bananenrepubliek' kwetsend, smakeloos en banaal. ,,De ontwerper had duidelijk de bedoeling om te beledigen'', aldus Azimullah.

Pannekoek, die in de jaren zeventig actief was in Suriname voor het Nederlandse leger, had twee redenen voor het uitbrengen van de postzegel. ,,Ten eerste wilde ik wat pr voor mijn bedrijf. Dat is wel gelukt, geloof ik. Ten tweede wilde ik de huidige situatie in Suriname onder de aandacht brengen.'' Pannekoek zegt sinds de jaren zeventig ,,te balanceren tussen zorg en hoop'' over Suriname, maar na een kwart eeuw de hoop te hebben verloren.

De streekpostzegels zijn in een oplage van 5000 gedrukt, en kunnen voor het verzenden van regionale post worden gebruikt.

Over de reactie van Azimullah zegt Pannekoek: ,,Die was voorspelbaar en correct.'' Bozer is hij op de coöperatieve Vereniging Stadspostunie, die de zegels veroordeelt als ,,strijdig met algemeen gangbare normen van fatsoen en respect voor een bevriende natie''.

Pannekoek: ,,Ik overweeg

een klacht in te dienen wegens smaad.''